Министър-председателят на Армения обяви намерението си да оттегли странага от ръководения от Русия съюз за сигурност на 6 бивши съветски държави, съобщи "Евронюз". Премиерът Никол Пашинян заяви пред парламента, че правителството му ще реши по-късно кога да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - обединение, което включва Русия, Беларус и бившите съветски централноазиатски държави Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

На фона на задълбочаващия се разрив с Русия Армения по-рано замрази участието си в алианса, отмени участието си в съвместни военни учения и отхвърли срещите на върха на ОДКС. Пашинян за първи път заяви, че Армения ще напусне ОДКС по време на сесия за въпроси и отговори в парламента, като каза, че правителството ще реши по-късно кога да направи окончателната стъпка. Нямаше незабавен коментар от страна на руските власти.

Връзките на Армения с Русия, неин дългогодишен спонсор и съюзник, стават все по-обтегнати, след като през септември Азербайджан проведе светкавична военна кампания за превземане на Карабахския регион, слагайки край на три десетилетията етническо арменско сепаратистко управление там. Арменските власти обвиниха руските мироопазващи сили, които бяха разположени в Нагорни Карабах след предишния кръг от военни действия през 2020 г., че не са успели да спрат настъплението на Азербайджан.

Москва, която има военна база в Армения, отхвърли обвиненията с аргумента, че нейните войски не са имали мандат за намеса. Кремъл на свой ред е разгневен от усилията на Пашинян да задълбочи връзките на Армения със Запада и да отдалечи страната си от доминираните от Москва съюзи. Русия беше особено раздразнена от решението на Армения да се присъедини към Международния наказателен съд, който миналата година обвини Путин в предполагаеми военни престъпления, свързани с руските действия в Украйна. Москва, заета с украинския конфликт, който се проточва вече трета година, публично изрази загриженост от изместването на Армения на запад, но се опита да омаловажи различията им.

Стъпката на Пашинян идва в момент, когато той е изправен пред вълна от големи протести с искане да се оттегли заради решението на правителството му да предаде четири гранични села на Азербайджан като част от усилията за договаряне на мирно споразумение с дългогодишния си противник.