сн. „Труд“

Млад българин, който има и австралийско гражданство, бе арестуван, след като няколко месеца се подготвял в Родината, за да влезе в редиците на „Ислямска държава" в Сирия и да извършва атаки там. Съдът засега реши да остави в ареста 21-годишния Иван (Джон) Захариев, задържан преди няколко дни. Разследването, ръководено от Специализираната прокуратура, започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца били събирани доказателства, като били използвани и специални разузнавателни средства. Разследващите открили, че момчето контактува по интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Както и че е пътувал веднъж до Сирия и се самоподготвял за включване в редиците на „Ислямска държава". За целта той се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в София и страната. На 20 септември прокурори и агенти извършили претърсвания и изземвания, при които били открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература. Захариев е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен.

Младият мъж, за когото се смята, че е психически нестабилен, е от смесен произход - с майка виетнамка и баща българин. Български език обаче не говори, тъй като живеел досега в Австралия със семейството си. От обясненията, които той даде пред съда, стана ясно, че отишъл в България, за да си извади български паспорт, а баща му да подаде документи за получаване на пенсия. До момента на ареста му двамата живеели в столичния квартал „Хаджи Димитър". От прокуратурата обясниха, че от събраните доказателства става ясно, че в България младежът редовно посещавал стрелкови комплекси, където се учел да стреля с автомати. По делото има разпитани свидетели, които твърдят, че Захариев казал, че вместо мишените си представя, че стреля по живи хора. Освен това при обиск в апартамента му е намерен фотоалбум, чието съдържание според разследващите има връзка с обвинението, както и религиозна литература. Захариев обясни пред съда, че е обвинен за въображаемо престъпление. По думите му, откакто е в България, е посетил 4 пъти стрелбища, но дори не знаел как да си зареди оръжието. За религиозната литература посочи, че я чете от интерес към историята, както и че е бивш мюсюлманин. „Не смятам, че предизвиквам страх или объркване у хората, нито че съм заплаха. Ако бях такъв, щях да стрелям много често, да открият експлозиви или оръжие в дома ми, но там нямаше нищо. Силно са преувеличени обвиненията срещу мен. Аз почти не говоря български, нямам пари, освен от баща ми, нямам и приятели в България, при които да се укрия, обясни младият мъж. - От два месеца не съм мюсюлманин, смених религията си. Ислямът не е истинската и единствена религия."

Стана ясно, че той дори имал втори профил в социалната мрежа, за да докаже, че вече е бивш мюсюлманин. Именно във втория си профил спорил с мюсюлмани и ги оборвал с аргументи. Пред разследващите споделил, че иска да се върне в Австралия и да работи за тамошните служби в борба с радикалния ислям.

Бащата на Иван е 81-годишният Светломир Захариев: „В Австралия съм в ръководството на българката църква. Добър християнин съм. Съпругата ми е там с дъщеря ми. Моят син е роден християнин, до 18 г. беше християнин. Учеше в църквата като малък дякон, помощник на свещеника, той го обича и до ден днешен. Беше много добър ученик. Промени се през 2013 г. В началото се отказа от християнството и отиде към мюсюлманството, много примерен мюсюлманин. С висок успех завърши туризъм в Сидни. Замина за Мароко, имаше приятелка в социалната мрежа, тя го покани. Събираше пари и реши да отиде да я види. Замина през март в Мароко. Стоя 1 месец и тогава му казах да отива в България, а аз ще дойда после."