Тази нощ военно научно-изследователския ни кораб “Св. Св. Кирил и Методий” пресече Екватора. Така той се превърна в първия български плавателен съд от този ранг, който преминава разделителната линия между Северното и Южната полукълбо. Полярният ни кораб плава към втората си спирка, по пътя към Южния полюс, а именно пристанището Мар Дел Плата в Аржентина. Там в началото на февруари ще се качат българските учени, които имат амбициозни научни цели - строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на планетата.

На 27 декември от Морска гара “Варна” отплава първият в морската ни история военен научно-изследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” на научна мисия в Световния океан и бреговете на Антарктида.
Плаването до българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън и обратно ще продължи около 4 месеца. Екипажът на борда е 26 души с командир капитан II ранг Николай Данаилов. Ръководител на 31-ата българска полярна експедиция е проф. Христо Пимпирев.