Обикновено приготвянето на туршия става през последните летни месеци и тези от началото на есента. Консумацията на туршия обаче почти изцяло е съсредоточена през зимните месеци, затова, когато говорим за здравословни туршии, трябва да се има предвид, че за производството им не бива да се използват консерванти, нито дори и аспирин.

Както всички знаем, туршията представлява микс от зеленчуци и подправки, залети с марина. Това определя, че тя трябва да бъде полезна. Прекаляването с туршия води до нежелани последствия за стомаха и тънките черва. Киселото води до образуването на допълнителни стомашни киселини, което причинява болки в стомаха, нарушава перисталтиката им, чува се къркорене.

Друг проблем при консумацията на домашна или купешка туршия е високото съдържание на сол. Както знаем, приемът на голямо количество сол уврежда очите, но не само тях. Натриевият хлорид (солта) е важен за обмяната на веществата в организма и когато той е в по-голямо количество, навлиза в клетките и измества водата. Поради тази причина жените, които злоупотребяват с туршията системно, ще имат по-слаба коса и не толкова свежа кожа.

Въпреки че туршията се приготвя от зеленчуци, съдържанието на витамини в тях е много ниско. При добавянето на марината част от полезните им качества се губят.

Все пак консумацията на туршия има и свои плюсове. Един от тях е насладата, която изпитваме от вкуса й. Храните, които отговарят на нашите вкусови очаквания и изисквания, водят до отделянето на хормона окситоцин, който е хормон на щастието. Той се отделя по време на оргазма на жената и мъжа и се счита за едно от най-мощните средства за борба с депресията.

Зимна диета с туршия

Диетата с туршия е една от най-евтините и лесни за прилагане. Преди обаче да консумирате консервираните зеленчуци и туршии, ги накиснете за две-три минути във вода, за да не са толкова солени. Особено купешките.

Закуска: кафе, сок, една препечена филийка, намазана с маргарин, и резени кисели краставички.

Обяд: туршия на корем с до две филии препечен хляб.

Вечеря: кисело зеле.

Пийте през целия ден колкото се може повече сок от зеле!

Прилагайте тази диета всеки понеделник от седмицата, така ще отслабнете бързо и ефективно.