Или Елон Мъск наистина не може повече да чака да стигне до Марс, или инженерите, работещи за него, са създали необходимите технологии малко по-бързо от очакваното. „SpaceX" току-що обяви плановете си за един на неговите космически кораби - „Dragon", да отпътува към Червената планета до 2018 г. четири години по-рано от очакваното.

НАСА в момента има роувъри, ровещи в повърхността на Марс, търсейки признаци на живот, но ако някой от тези червени камъни може да бъде донесен и проучен от учени в напълно оборудвана лаборатория на Земята, търсенето може да стане по-ползотворно. НАСА се подготвя да изпрати друг роувър до Марс през 2020 г., който ще събира проби от скалите и почвите, но агенцията няма точен план за това как те могат да бъдат върнати на Земята.

Но „SpaceX" и безпилотната им капсула „Dragon" влязоха в историята през 2012 г. като първия търговски космически кораб носещ товари до МКС, както и връщащ товари на Земята. „SpaceX" опитва да модифицира космическия кораб „Dragon" в безпилотен апарат, способен да кацне на повърхността на Марс, като още през миналата година тази идея предизвика интереса на изследователите от НАСА.

По предложение на НАСА лендерът „Red Dragon" ще пътува на ракета „Falcon Heavy", която скоро „SpaceX" ще завърши и след това ще донесе проби, събрани от марсохода, обратно на Земята за изследване. Първоначално изстрелването й бе планирано за 2022 година. „Falcon Heavy" трябва да бъде завършен и да бъде изстрелян за първи път по-късно тази година, като „SpaceX" вече разкри планове за изпращането на „Red Dragon" в Космоса няколко години по-рано от планираното.

Все още не е ясно как това се вписва в графика на НАСА и плана й да събере своите скални проби, но „SpaceX" казва, че космическите кораби „Red Dragon" ще положат основите на евентуалната колонизация на Марс. „Планираме да изпратим „Dragon" до Марс до 2018 г., „Red Dragon" ще информира за цялостната структура на Марс, очаквайте детайли", написа в туитър „SpaceX".

Мъск също написа в личния си профил в туитър, че „Dragon 2" е проектиран да може да кацне навсякъде в Слънчевата система. Мисията „Red Dragon Mars" ще е първият изпитателен полет." Той също така разкри, че подобреният „Dragon" има кабина с пространство приблизително колкото на SUV, което предполага, че ще бъде неудобно за управлявани полети на дълги разстояния.

Ако всичко върви по план, „Red Dragon" ще кацне на повърхността на Марс с помощта на двигателя „SuperDraco" на „SpaceX". Този 3D отпечатан компонент също така служи като аварийна спасителна система на капсулата при изстрелване и е създаден да извършва двигателно кацане с прецизността на хеликоптер.

След серия от успешни снабдителни мисии до МКС „SpaceX" работи по версия на „Dragon", която може да превозва и астронавти. Пилотираните тестови полети се очаква да започнат до 2-3 години, като Мъск публично заявява, че мисия с хора до Марс би моглo да започне около 2025 година.