Съборени кофи за боклук, разрушени огради, разхвърляни камъни и празни кошници за яйца е картината, която може да се види във вторник вечер в центъра на Скопие, на четвъртия ден от протеста срещу френското предложение.

Четиридесет и седем полицаи са ранени тази нощ при сблъсъци с част от участниците в протестите, потвърдиха за МИА от министерството на вътрешните работи. От пострадалите служители на реда 11 са тежко ранени, а двама от тях са с много тежки наранявания, допълват от МВР. При сблъсъците са пострадали и полицейски коли, има и задържани протестиращи.

Това е епилогът на вторнишкият протест, който започна пред Министерски съвет на Република Северна Македония, след което през моста "Гоце Делчев" продължи към парламента, където полицията започна да задържа участници в протеста, след като някои от тях започнаха да хвърлят предмети и димни бомби срещу спецчастите и събориха оградата пред парламента.

Протестите пред парламента в Скопие завършиха с погром

Сред участниците в протеста бяха около 30 демонстранти с качулки и тениски на главите, които хвърляха предмети по сградата на парламента и чупеха прозорци. След като поведението на някои от участниците ескалира, полицията на няколко пъти им оказа съпротива и успя да ги разпръсне от пространството пред парламента и да ги изтласка към парк „Жена Борец“, където бяха повредени голяма част от кофите за боклук. Екипи на комуналните служби са на терен и вече почистват бъркотията, причинена от част от протестиращите.

Протестите пред парламента в Скопие завършиха с погром

Протест под мотото "КРАЙНО - Не благодаря", който настоява за отхвърляне на френското предложение за вдигане на ветото от България и деблокиране на интеграцията на страната в Европейския съюз, започна още в събота. Няма официален организатор.

Протестите пред парламента в Скопие завършиха с погром

Протестът получи подкрепа и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Християн Мицкоски призова гражданите да се присъединят, за да, по думите му, „защитим това, което се нарича европейска ценност и да спасим преговорния процес с Европейския съюз”.