Американският сенатор от Демократическата партия Робърт (Боб) Менендес, който е подсъдим за корупция по време на мандата си, се е регистрирал за участие в изборите като независим кандидат. Това става ясно от документи, подадени на 3 юни, предаде Франс 24. Този ход идва в момент, когато Менендес отказва да се оттегли и демократите издигат отделен кандидат в надпреварата през ноември - двубой, който може да раздели избирателите и да доведе до спечелването на мястото от републиканец в Ню Джърси - крепост на демократите.

Менендес, обвинен в изнудване, възпрепятстване на правосъдието и приемане на подкупи за извършване на услуги за бизнесмени, свързани с Египет и Катар, се регистрира под знамето на партията "Менендес в Сената". 70-годишният политик е осигурил 2465 подписа от граждани за независимата си кандидатура, което е повече от необходимите 800.

Самият Джо Байдън се бори за запазване на крехкото мнозинство в Сената от 51-49 гласа, като 10 места за републиканците и 23 за демократите са неясни, включително мястото на Менендес в Ню Джърси. Менендес, който остава на поста си, оглавяваше влиятелната сенатска комисия по външни отношения до повдигането на обвиненията през септември.

Той е подсъдим във федералния съд в Манхатън заедно с двама от бизнесмените - египетския американец Ваел Хана и Фред Дайбес, предприемач в областта на недвижимите имоти. Третият бизнесмен, застрахователният брокер Хосе Урибе, се призна за виновен по обвинения в подкуп през март и оказва съдействие на разследващите.

Съпругата на сенатора, 57-годишната Надин Менендес, ще бъде съдена отделно през юли. Най-сериозните обвинения могат да доведат до 20 години затвор при осъждане.

Сенатор от 2006 г., а преди това член на Камарата на представителите в продължение на 14 години, Менендес, чиито родители са емигрирали в САЩ от Куба, е твърда опора на демократите в Конгреса в продължение на три десетилетия.

Анди Ким, който ще се бори за мястото от групата на демократите на Байдън, написа в Х: "всички знаят, че Боб Менендес не се кандидатира за семействата (в Ню Джърси). Той се кандидатира за себе си."