сн. „Фокус“

Емил Скорчев (33 г.), обвинен, че убил умишлено и по особено мъчителен начин 28-годишната си съпруга Керанка през септември миналата година, поиска от Варненския апелативен съд смъртна присъда. На първа инстанция Варненският окръжен съд му отреди доживотен затвор. Впоследствие наказанието му бе намалено до 25 години решетки при първоначален строг режим и 150,000 лева обезщетение за майката на Керанка.

Подсъдимият не даде възможност на служебния си защитник да представи аргументите в жалбата срещу първоинстанционната присъда и представи в емоционална реч своите мисли. „Не искам снизхождение, заяви Скорчев. - Искам смъртна присъда, но и тя ще ми е малко. Всичките ми близки са мъртви по моя вина. Убих съпругата си и кръвта е по моите ръце. Виновен съм пред Бог и пред нея. Не искам милост, а да ми определите смъртна присъда или да ме пратите там, където изпълняват такива."

Животът на Емил и Керанка протичал в пълна изолация в с. Поручик Гешаново, Добричка област, при бабата на Емил, за която първоначално се смяташе, че е починала в началото на 2014 г. Впоследствие културистът Скорчев призна, че е заклал баба Еленка. Възрастната жена е майка на баща му - самоубилия се през август 2011 г. известен варненски уролог д-р Петър Скорчев.

За да продължат да получават пенсията й, която била единственият им източник на доходи, двамата заровили тялото й в мазата и изтеглили 42,413 лв. от сметката на починалата. Тази ситуация и тоталната изолация създавала сериозно напрежение между съпрузите.

На 21 септември м.г. двамата събрали багажа, натоварили го в микробус „Нисан" и отишли във Варна. На път за гробищния парк „Тополи", където трябвало да посетят гроба на бащата на Емил, напрежението между тях ескалирало. Според обвинението Керанка заявила, че желае да прекрати този начин на живот и да напусне съпруга си.

Скорчев реагирал със самонараняване по ръцете. Жената избягала от автомобила, но Емил я догонил и започнал да я удря. Продължил побоя, но вече ударите били с нож.

Аутопсия установила по-късно, че по тялото на Керанка имало 12 прободно-прорезни рани по шията, гърдите, корема и ръцете. Един от ударите - в сънната артерия, се оказал смъртоносен за 28-годишната жена.

Хората, които се опитвали да се притекат на помощ, били отблъсквани от озверелите кучета на Скорчев. Той направил опит да се самоубие, но животът му бил спасен.

Съдебнопсихиатрична и психологична експертиза установи, че Емил страда от шизоидно личностно заболяване, следствие от редовния прием на анаболи, стероиди и ефедрин. Той е агресивен и предпочита да разрешава възникнали конфликти с насилие.

Тази агресия намери израз и в съдебната зала на Варненския апелативен съд. Бурна емоционална реакция у подсъдимия предизвикаха пледоариите на обвинението и на адвоката на майката на Керанка, които настояват въззивният съд да потвърди както 25-годишната присъда на Скорчев, така и размера на присъденото обезщетение.

Компетентната и навременна реакция на съдебната охрана предотврати ескалиране на напрежението. Съдът ще се произнесе по случая в рамките на един месец.