Бившата суперзвезда на американския футбол О Джей Симпсън, чийто процес за двойно убийство през 1995 г. завладя Америка, преди да бъде оправдан, почина от рак на 76-годишна възраст, съобщи семейството му.

"На 10 април нашият баща, Орентал Джеймс Симпсън, отстъпи пред последиците от битката си с рака. Той беше заобиколен от своите деца и внуци", написа семейството на Симсън, смятан за една от първите чернокожи суперзвезди в САЩ.

През май 2023 г. Симпсън публикува видеоклип в X, тогава известен като Twitter, в който разкрива, че наскоро е "хванал рак" и "трябва да направи цялата химиотерапия". Той добави:

"Изглежда, че съм го победил."

Симпсън не уточни естеството на рака.

Бившата звезда от НФЛ, превърнал се във филмов актьор, беше признат за невинен за убийството на бившата си съпруга и неин приятел през 1995 г. в Лос Анджелис след "процеса на века", който беше широко разгласен и натоварен с расови обвинения.

През 1994 г. Симпсън е арестуван като заподозрян за убийството на бившата си съпруга Никол Браун и нейния приятел Рон Голдман. Двойката е намерена намушкана с нож пред дома на Браун в Лос Анджелис, а Симпсън веднага става обект на интерес по случая.

В деня, в който трябваше да се предаде, Симпсън избяга в белия си Ford Bronco заедно с бивш съотборник и поведе полицията на бавна гонка из района на Лос Анджелис. Това преследване погълна аудиторията както в САЩ, така и в чужбина, тъй като беше излъчвано на живо по 24-часовите новинарски канали, които все още бяха в начален стадий на развитие.

По време на последвалото съдебно дело, наречено от американските медии "процесът на века", прокурорите твърдяха, че Симпсън е убил Браун от ревност. Доказателствата включваха тестове на кръв, коса и влакна, които свързваха Симпсън с убийствата. Защитата твърдеше, че Симпсън е бил набеден от полицията, която е била мотивирана от расизъм.

В един от най-запомнящите се моменти от процеса прокурорите помолиха Симпсън да си сложи чифт окървавени ръкавици, за които се твърдеше, че са намерени на мястото на убийството, но Симпсън се затрудни да ги сложи. Това накара един от адвокатите на Симпсън, Джони Кокрън, да каже на журито в заключителните си речи: 

"Ако не пасва, трябва да го оправдаете."

В крайна сметка журито застана на страната на Симпсън, който заяви, че е "абсолютно 100% невинен". Оправдателната присъда се оказа изключително противоречива. Процесът завладява нацията, а оправдателната присъда за О Джей Симпсън продължава да предизвиква спорове почти 30 години по-късно. 

През 2008 г. той е осъден за въоръжен грабеж. Получава 33 години затвор, но е освободен предсрочно, след като е излежал минималния срок от 9 години.

Преди да бъде арестуван по подозрение в убийство, Симпсън е бил възприеман с любов от обществеността, известен като професионален спортист, актьор и говорител на няколко големи компании за милиони долари.

Играе футбол в колежа, преди да подпише договор с отбора от НФЛ Buffalo Bills през 1969 г., където играе до 1977 г. Той се превръща в един от най-великите нападатели в историята на НФЛ. През 1973 г. е първият играч от НФЛ, който тича, за да изнесе топката за своя отбор, повече от 2 000 ярда за един сезон.

Оттегля се през 1979 г., за да се съсредоточи върху кариерата си в киното и телевизията.