сн. Фейсбук

53-годишният Нягол Петров бе пребит до смърт от охранители в „Гранд мол" - Варна, а ръководството на магазина няколко дни поред се опитваше да изкара трагедията нещастен случай, става ясно от разкритията на прокуратурата. Убитият е бил с лека шизофрения и често влизал в мола, за да се сгрее на топло и да пие кафе. Разследването установи, че последното му посещение било фатално - изкарал два часа в адска агония, преди да се довлече до лъскавия под в мола и да издъхне пред луксозен магазин за козметика.

В първоначалното съобщение от ръководството на „Гранд мол" се казваше, че там е починал мъж, който имал „съдов проблем". Лъжата издържа два дни, колкото време беше необходимо на мълвата да си пробие път из града - продавачките в околните магазини, край които е издъхнал Нягол, го видели да се олюлява и да се влачи

гол до кръста. Те разказали на други колежки, които препредали чутото и така историята стигна до медиите, а оттам и до полицията. Вирджиния е жената, видяла за последно жив Нягол. В деня на убийството тя била на работа и се притекла на помощ, след като мъжът започнал да залита. „Когато го видях, той вече се свличаше и единственото, което направих, беше да му хвана главата, за да не се удари в плочките. Въобще не беше на себе си човекът, защото го питах дали ме чува, дали нещо го боли. Погледът му беше блуждаещ. Нищо не ми отговори, просто стоях и го гледах как умира. Веднага се обадихме на Спешна помощ. Дойдоха за 10 минути, които ми се сториха вечност. Реагираха бързо, но той почина. Когато разбрах после, че е пребит от охранители, не можех място да си намеря. Това са момчета - едното с три години по-голямо от сина ми. Това са деца. Не мога да го проумея. Лягам и ставам с мисълта за този човек", споделя жената.

Пресцентърът на мола първоначално набързо сглоби версията, че това е клошар, който е починал по естествен начин. Разследването обаче установи, че Нягол е бил пребит от трима охранители от фирма „Джи Ем секюрити", с която молът имал договор, но все още не е изяснено напълно защо са го набелязали за жертва. Записите от камерите в подземния паркинг показват, че Нягол е блъскан зверски по главата. Адвокатът на задържаните - Иван Томов, твърди, че убитият се държал агресивно и бил в нетрезво състояние. Бил се опитал да влезе в служебните помещения на мола и това е предизвикало действията на охранителите.

Според г-н Томов тримата обвинени са действали според правилника, но мъжът се е държал грубо и арогантно. Друга версия е, че скромният му вид не се вписвал в луксозната обстановка и това дразнело гардовете. Трета - че го подозирали в дребна кражба. Най-основна остава четвъртата версия - беззащитният човек е бил просто обект на тренировка, защото тримата бабаити Красимир Димитров, Ангел Николов и Цветан Маринов имали прекалено много енергия и гняв, които трябвало да изхвърлят периодично. Това се разбира и от профилите им социалните мрежи.

Ангел е запален фен на моторите. Някои от предизвикателните си снимки е правил точно в паркинга на мола, където е убит Нягол. Профилът на Красимир беше изтрит малко след ареста му. В него бе публикувал много снимки с годеницата си, която работи като продавачка в мола и двамата са планирали сватба. Но и много закани към жените. „Ще съдействам, имам годеница!", каза в съдебната зала 22-годишният охранител. Той е студент в 3-ти курс, специалност стопанска икономика, във Варна. Прокуратурата твърди, че има няколко случая, в които той е участвал в побоя и на други клиенти. Освен псувни и обиди, сред които думата „кучки" е най-прилична, Красимир отправя и директни закани към жените в профила си. През 2013 година, когато е в САЩ, той пише: „1 месец още мъки... и после майка ви ще е... на всички курви в България." Третият от охранителите, 19-годишният Цветан, не е поддържал контакт с останалите двама в социалната мрежа. От снимките му в профила става ясно, че е любител на водни спортове и смело позира с хладни оръжия.

Снахата на Нягол - Калинка, и по-големият му брат Петър разказаха битието на убития. Нягол заболял още в младостта си при трудова злополука. След като завършва техникум, започва работа по разпределение. Един ден обаче ръката му попада в работеща бетонобъркачка. От инцидента цялата му ръка била усукана и се наложило да я спасяват с метални пластини. Според близките от това е засегнат нерв, а оттам се отключва и шизофренията.

Нягол живеел заедно с болната си майка, за която се грижел, и с Калина и Петър в един двор. Къщата на Петрови е добре поддържана. „Нягол се грижеше за майка ни. Сутрин, докато не я прегледа и не ѝ направи чай и закуска, не я оставяше. На никого нищо лошо не е направил. Нито пък е посегнал да краде. Пиеше си редовно лекарствата и бе много спокоен", казаха Калина и Петър. Според съседите Нягол бил изключително хрисим човек, много пъти цигани му вземали дрехите и обувките и той се прибирал бос вкъщи. Дори редовните обирджии почнали да му намират евтини чехли от съжаление, че са му взели обувките. Затова Нягол не си обличал новите дрехи. Изглежда, това се оказало фатално в мола, където го помислили за клошар. Погребали го обаче с чисто нов кат дрехи в старите градски гробища, където местата се пазят само за стари и известни варненци.

„Изказваме съболезнования на близките на починалия и ще окажем пълно съдействие на следствените органи за установяване причините за нещастния инцидент, заяви директорът на търговския център Иво Генов. - Аз не виждам никакво обяснение. И досега не мога да проумея каква е причината. Дори не е имало някакъв скандал, за да бъде убит този невинен човечец."

Варненци обаче не му повярваха и обявиха бойкот на огромния магазин. Десетки жители на града излязоха на протест в неделя следобед пред мола. Преди това във фейсбук бе организирана група за бойкот, където се призоваваха хората да дойдат пред магазина, облечени в дрипи. Протестиращите наистина бяха облечени в стари и непретенциозни дрехи и обувки, с каквито е бил убитият Нягол. Събитието мина под наслов „Не на насилието", носеха се плакати „Аз съм Нягол", и „МОЛ-я не ме убивайте, отивам за кисело мляко до „Карфур", призоваваха ръководството на мола да излезе и викаха: „Убийци! Не влизайте в този мол, защото убиват!" Преди това от управата на „Гранд мол" - Варна, обявиха, че са прекъснали договора с охранителната фирма. Управителят Генов заяви, че не е знаел за подавани оплаквания срещу насилие и неправомерни действия от страна на охранителите.

Друг пострадал от охранителите обаче разказа, че е бил бит „на смени" в продължение на 40 минути. Има и медицинско за мозъчно сътресение, синини и други наранявания след побоя. Мъжът, който засега предпочита да остане анонимен, обясни, че като дошли полицаите, започнали да се здрависват и прегръщат с биячите му като стари приятели. Охранителите пък го заплашили, че каквото и жалби или оплаквания да направи, ще го намерят и ще го набият. Нападението станало през септември миналата година на един от подземните паркинги в мола. Охранителите атакували него и тримата му приятели, защото въртели гуми в подземието. Едното от битите момчета успява да се измъкне от мелето и се обажда в полицията. В Трето районно полицейско управление във Варна, на чиято територия е молът, има най-малко пет жалби от клиенти, пострадали от гардовете.

Неописуеми гаври и извращения предшествали бруталния побой, става ясно от последните разкрития по случая. В насилието партнирал и началникът на смяната от охранителната фирма „Джи Ем секюрити" Светослав Миланов. Той бе набързо уволнен дисциплинарно. „Давай, Цецо! Това ти е бойното кръщение!", окуражавал той най-малкия от гардовете - Цветан, който е имал едва 3-седмичен стаж като охранител. Самият шеф в момента е свидетел срещу подчинените си Ангел, Красимир и Цветан, макар от записите на охранителните камери да се вижда, че е имал дейна роля в извращенията. "Тоя го сваляйте за ремонт", казал на охранителите началникът им и слязъл заедно с тях на паркинга. След като се разбрало, че клетникът е издъхнал, са използвани заплахи срещу магазинерките наоколо, за да се покрие случаят. Самият Нягол преди да умре, също е бил заплашен да мълчи. Междувременно се разбра, че семейството на Красимир - единият от обвинените охранители, му е наело много скъп адвокат и е твърдо решено да отърве сина си от решетките.