Съединените щати могат да продължат да задоволяват военните нужди на Украйна още "малко по-дълго" с помощта, която вече е разрешена, но се изисква действие на Конгреса, за да продължи предоставянето ѝ, заяви Пентагонът във вторник.

Съпротивата на твърдолинейните републиканци накара законодателите да изключат ново финансиране за Украйна от приетия през уикенда законопроект, за да предотвратят спирането на работата на правителството, което постави под въпрос американската помощ за Киев.

"Разполагаме с достатъчно финансиращи органи, за да посрещнем нуждите на Украйна на бойното поле още малко, но се нуждаем от действия на Конгреса, за да гарантираме, че няма да има прекъсване на подкрепата ни", заяви пред журналисти заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, като отказа да предостави по-конкретен график.

"Чувстваме се уверени, че ще получим двупартийна подкрепа, за да продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Сингх, като отбеляза, че "само малка част от хората в Камарата са открито опозиционно настроени".

Тя заяви, че правителството все още има право да изтегли 5,4 млрд. долара оборудване за Украйна от военните запаси на САЩ, но само 1,6 млрд. долара финансиране за замяна на дареното оборудване.

"Това е нещо, което настояваме Конгресът да разгледа, разбира се, защото трябва да попълним запасите си, тъй като продължаваме да предоставяме помощ на Украйна", каза Сингх.

Представители на САЩ са начело на усилията за международна подкрепа за Украйна, като бързо създадоха коалиция в подкрепа на Киев след нахлуването на Русия миналата година и координираха помощта от десетки държави.

Вашингтон е отделил повече от 43 млрд. долара за военна помощ на Киев, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.