Падането на Бахмут няма непременно да означава, че руснаците са променили хода на борбата.

Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. 

По думите му източният украински град Бахмут има повече символично, отколкото оперативно значение и не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата на бойното поле, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Мисля, че Бахмут има по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна", заяви Остин пред журналисти по време на посещението си в Йордания и допълни, че не би прогнозирал дали и кога Бахмут ще бъде превзет от руските сили.

Reuters обобщава, че частната военна компания "Вагнер“ действа автономно от редовната армия или дори в конкуренция с нея. Във видео, публикувано през почивните дни, собственикът й Евгени Пригожин се оплака, че боеприпасите, които Москва е обещала, не са доставени.

Американският военен министър намекна за различията между "Вагнер“ и руските военни. "Мисля, че пукнатините са налице...", каза той и допълни.

"Бих казал, че силите на Вагнер са малко по-ефективни от руските сили... Като казах това, не сме видели образцово представяне от руските сили“.