Според двама американски служители Пентагонът се готви бързо да одобри пакет от оръжия за Украйна, който включва спешно необходими артилерийски и противовъздушни системи. Това се случва в момент, в който Конгресът се готви да гласува за допълнително финансиране за Киев, след като републиканците в продължение на месеци блокираха помощта, съобщи "Политико".

Администрацията на Байдън не е взела окончателно решение за това колко голям ще бъде траншът и какво ще се съдържа в него. Служители на Министерството на отбраната обаче работят по изготвянето на пакет от американско оборудване, който да може да премине бързо през бюрократичния процес, след като законодателството бъде прието и подписано от президента.

"Много бързо ще получат препоръка от министъра, която скоро след това ще стигне до президента", каза един от служителите.

Траншът ще включва артилерия и противовъздушна отбрана за попълване на арсенала на Украйна. Белият дом одобри един спешен пакет от 300 млн. долара миналия месец, като използва икономии от предишни договори. Много американски оръжия вече са разположени в складове в Европа и могат да бъдат изтеглени незабавно за Украйна. Някои материали могат да достигнат до Украйна за няколко дни, а за други може да са необходими седмици.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър отказа да навлезе в подробности за това какво ще има в предстоящия пакет. На 18 април Райдър заяви, че САЩ разполагат с много стабилна логистична мрежа, която им позволява да пренасят материалите много бързо - вероятно в рамките на няколко дни.

Камарата на представителите е близо до гласуване на 20 април на четири законопроекта, които ще отпуснат 95 млрд. долара за подпомагане на Украйна, Израел и тихоокеанските партньори. След като бъдат приети, Сенатът все още трябва да одобри пакета от помощи, преди Байдън да може да го подпише.

От близо 61 млрд. долара за Украйна приблизително 48 млрд. долара ще отидат за Пентагона, за да финансира въоръжаването на Киев, да попълни запасите от оръжия и да плати за военни операции в Европа.

Законопроектът предвижда 23,2 млрд. долара за военните за попълване на запасите от оръжия и оборудване, предоставени на Украйна. Други 13,8 млрд. долара ще отидат за Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, за да може Пентагонът да закупи нови оръжия за Киев. С 11,3 млрд. долара ще се финансират засилените операции на войските в Европа. Законодателството също така разрешава на Пентагона да изпрати в Украйна налични оръжия на стойност до 7,8 млрд. долара от военните запаси, които след това ще бъдат заменени с допълнителното финансиране, предвидено в пакета.

Високопоставени представители на САЩ подчертаха тази седмица, че Украйна скоро ще се окаже в тежко положение, ако Конгресът не одобри допълнително финансиране. Директорът на ЦРУ Бил Бърнс заяви, че без нови американски оръжия Украйна може да загуби до края на годината. Министърът на отбраната Лойд Остин заяви пред законодателите, че Русия постига успехи, докато Украйна се бори с недостига на боеприпаси.