Състоянието пребития в Охрид Християн Пендиков се подобрява, мъжът е изведен от реанимация, съобщива БТА, позовавайки се на Военномедицинска академия (ВМА). Пендиков е настанен в Отделението по орална хирургия. Секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков беше пребит на 19 януари в Охрид, Република Северна Македония. Той беше транспортиран в България и приет за лечение във ВМА, където беше оперирана счупената му челюст. България ще вземе всички мерки по отношение на случая "Пендиков" и те вече са в ход. Това заяви пред БНТ служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той заяви, че когато се е случила атаката срещу Пендиков в РСМ първоначално е имало стъписване и са са признали на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков "бил наркоман и наркодилър, а най-смелите твърдят, че българките клубове са места на организирана престъпност и че се финансират от наркотрафик".

Разпространен е меморандум, информирани са външните министри на ЕС

"Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки", каза Милков пред националната телевизия. Той вече е информирал на Съвет "Външни работи" в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС. Разпространен е до всички държави членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на държавите членки. Ще използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, уточни Милков. Външният ни министър заяви още, че за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари двете страни и основно институциите в РСМ трябва да запазят спокойствие и да се въздържат от каквито и да било провокации, за да се осигури необходимия ред, така че всеки който желае да отиде и да се поклони.