Лидерът на деморкатите в Конгреса Нанси Пелоси обяви в сряда, че няма да позволи на президента Тръмп да проведе годишната си реч за състоянието на съюза в залата на Камарата на представителите докато продължава частичното спиране на федералното правителство. Новината идва само часове след като Тръмп настоя чрез писмо, че ще изнесе речта, която по традиция се прави там на 29 януари. "Пиша това, за да информирам, че Камарата на представителите няма да преосмисли и да оторизира президентът да проведе "Речта за състоянието на съюза" в залата докато правителствтото не разабори отново", написа Пелоси в обратно писмо до Тръмп.

Това значи, че освен ако Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, и Сената не гласуват специална резолюция президентът няма да може да изнесе речта си в залата.

Пелоси и Тръмп са скарани от седмици заради исканите от него 5 млрд. долара за стена по границат а с Мексико, което стана и причина за временното спиране на правителството.  Годишната реч на президента за състоянияето на съюза или т.нар State of the Union e поредния случай, в който двамата упражняват властта си, за да блокират противоположния лагер. Доналд Тръмп отложи планирано пътуване на лидерът на деморкатите в Афганистан, а Пелоси пък го призова Тръмп да отложи речта си. Тръмп постави ултиматум на деморкатите за исканите 5 млрд. долара, те пък му отвърнаха, че няма да "клекнат" за Стената.