Докато 800 хиляди федерални служители са без заплати, във Вашингтон има ново мерене на силите – Доналд Тръмп срещу Нанси Пелоси. Председателката на Камарата на представителите се оказа предизвикателство, за което президентът не изглежда готов. Мнозина казват, че Тръмп не уважава жените и обикновено напада противничките си с грозни епитети. Но за Пелоси все още няма прякор. Двамата обаче направиха по един много рисков ход, с който, изглежда, искат да покажат кой е по-по-най. В сряда председателката на Камарата на представителите настоя Доналд Тръмп да отложи своето традиционно годишно послание "За състоянието на съюза", насрочено за 29 януари, до решаването на кризата с частичната парализа на федералното правителство. В писмо до президента Пелоси посочва, че частичното затваряне на редица федерални служби поражда опасения за сигурността при подготовката за словото на президента, което той трябва да произнесе пред двете камари на Конгреса. Според нея Сикрет сървис и Министерството на вътрешната сигурност нямат финансиране вече почти 4 седмици заради невъзможността президентът и контролираната от демократите Камара на представителите да се споразумеят за федералния бюджет. Годишното послание е може би най-добрата възможност за Тръмп да изложи програмата си директно пред американския народ. Пелоси предлага "поради опасения за сигурността... да работим заедно за определяне на друга подходяща дата след отварянето на правителството". Тя отбелязва също и възможността

президентът да отправи посланието си писмено
както някога са постъпвали негови предшественици на поста. В отговор в четвъртък Доналд Тръмп отложи пътуване на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Афганистан и Брюксел, определяйки го като седемдневна екскурзия. В резултат той не й позволи да ползва военен самолет. Белият дом контролира използването на военни самолети за пътуванията на избраните политици. В писмото си Тръмп отбелязва, че пътуването, което той определя като „пиар", трябва да бъде насрочено за след подновяването на работата на правителството, ако иска да ползва военен самолет. "Ако иска да пътува с граждански самолет, това със сигурност е нейно право", добавя президентът в писмото си. Изречението очевидно е язвителен отговор на последното изречение от писмото на Пелоси, в която тя казва на Тръмп, че може да предаде отчета за състоянието на съюза в писмен вид. Това е задължение по Конституция, но там не е описано как трябва да бъде направено то. Първите президенти на САЩ са го правили в писмена форма до 1913 г., когато 28-ият държавен глава Удроу Уилсън го представя в реч пред двете камари на Конгреса в опит да получи повече подкрепа за своята програма. С развитието на радиото и телевизията тази практика се превръща в традиция. Пътуването на Пелоси беше пазено в тайна, защото включва посещение в Афганистан – страна, обхваната от военен конфликт. В писмото си Тръмп добави, че тя би трябвало да остане във Вашингтон и да преговаря с него за начин за излизане от бюджетната криза, довела до частично спиране на работата на федералното правителство. Вече месец 800 хиляди федерални служители са в принудителен неплатен отпуск или са задължени да работят без пари. Това е най-дългото спиране на работата на федералното правителство в историята на САЩ, защото няма приет бюджет. Причината – Тръмп иска от Конгреса 5,7 милиарда долара, за да построи стена, за която по време на предизборната кампания обещаваше, че ще бъде платена от Мексико. Демократите и много републиканци не са съгласни. Говорител на Пелоси заяви в отговор, че посещението й в Афганистан е имало за цел посещение на войските и получаване на брифинги по теми, засягащи националната сигурност, от "намиращи се на фронтовата линия" представители на силите за сигурност и разузнаването. За мнозина в Пентагона и на бойното поле това пътуване е било особено важно, защото те се притесняват от намеренията на Тръмп да изтегли голяма част от американските военни там. В лицето на Пелоси те виждат другия важен лидер във Вашингтон, който може да накара Тръмп да преосмисли стратегията си за Афганистан, където талибаните напоследък засилват своите позиции. Също в четвъртък от Белия дом обявиха, че отменят и пътуването за Световния икономически форум в Давос през другата седмица.
И за двамата тези ходове носят своите рискове
Решението на Тръмп получи повече критика, защото изглеждаше като отмъщение. Но и писмото на Пелоси е рисков ход, който ще затвърди позицията й сред демократите, но ще даде на привържениците на Тръмп повод да я охарактеризират като гладна за власт, целяща да унижи президента, като му отнеме трибуната в Конгреса. Отмъщението на Тръмп обаче помага повече на Пелоси, отколкото на самия него, смятат анализатори. На този етап над 55% от хората смятат, че вина за спирането на работата на правителството носят президентът и републиканците, а подкрепата за стена по границата с Мексико е под 40 на сто. Ситуацията с писмата на Тръмп и Пелоси обаче подсказва, че скоро няма да се намери решение за продължаващия вече месец shutdown. А за федералните служители и тези, които зависят от тяхната работа, неудобството, страданието и опасността за лична финансова катастрофа за мнозина се увеличават.