Който си купува сирене „Дядо Либен“, помпа бизнеса на Пеевски, но не и държавната хазна

Преместванията на собствеността в бизнес орбитата на Делян Пеевски продължават с млечните му компании. От август преработвателното дружество „Лодис инвест", което произвежда сирене и кашкавал под марките „Лакрима" и „Фрезко", има нов собственик - досегашният „Тера линд", е прехвърлил всичките си дялове на „Дореко комерс". Цената на сделката според публикувания в Търговския регистър договор е по номинал - 2.877 млн. лв. Успоредно с това притежаваното „Дореко" е купило и самото „Тера линд" - отново по номинал, за сумата от 1,000 лв. Прехвърлянията изглеждат по-скоро формални, тъй като и трите компании се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски, но затвърждават тенденцията собствеността му да се изнася зад граница. Млечният бизнес на Пеевски е средно голям - с приходи от малко под 10 млн. лв., но с огромна загуба.

„Лодис инвест" притежава две мандри - „Лакрима" в Пазарджик и „Дядо Либен" в Копривщица. Първото купи от общината, а второто от банка-кредитор, като за целта взе кредит от 5.5 млн. лв. от държавната ББР (която финансира и други бизнеси на депутата).

„Дореко комерс" е еднолична собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови „Дореко" и също води към Пеевски. Българското дружество е доставчик на производителя на цигарени опаковки „Юрий Гагарин", като на сайта му като адрес за контакт е посочен този на пловдивската фабрика. През март тази година Пеевски прехвърли прекия си дял от 18% в „Юрий Гагарин" именно на „Дореко комерс". Компанията държи и 100% от „Принт трейдинг" - собственик на печатницата „ИПК Родина 1" до летище София, която Пеевски и майка му Ирена Кръстева построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

От отчета на „Лодис инвест", който е публикуван в Търговския регистър, става ясно, че през миналата година компанията почти е утроила приходите си, а персоналът е нараснал близо два пъти до 118 души. В документа се посочва още, че тенденциите са към увеличаване обема на производство, а плановете са приходите да нарастват с поне 10% всяка година. Въпреки това компанията рязко увеличава загубата си от 3.9 на 5.6 млн. лв., но не става ясно на какво се дължи това. Освен банковия заем компанията е натрупала и 14.5 млн. лв. търговски и други задължения при 8 млн. лв. година по-рано. Дружеството е направило и преоценка за 6.5 млн. лв. на нефинансови активи, благодарение на което загубата не изяжда капитала му. „Лодис инвест" има и дъщерно дружество „Бул лакт", което също е на 217 хил. лв. загуба при едва 110 хил. лв. приходи. Негов управител е бившият директор на държавното „Ел Би булгарикум" Димитър Петков, който е назначен по времето на правителството на Орешарски.

„Тера линд", което не е предало отчет в Търговския регистър, има нулеви приходи и разходи за 2014 и 2015 г.

Много фирми в България предпочитат да обявят загуби или нулеви приходи, за да не платят нито лев данъци.