сн. „Протестна мрежа“

Депутатът Делян Пеевски се е отказал от приключването на сделката по придобиването на активи от врачанския комбинат „Химко", съобщи самият Пеевски. Като причина за оттеглянето си той посочва политически и медиен натиск и заявява, че занапред няма да участва повече в български бизнес проекти. „Считам за недопустимо в държава членка на Европейския съюз чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнесът, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им", пише в изявлението си депутатът.

„През януари 2016 г. дружеството „НСН инвестмънт" ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко" - Враца. Намерението ми бе дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца, съобщава г-н Пеевски. - Същевременно необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко" - Враца.

Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си - аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски". Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на „Химко" - Враца, и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на Северозападния регион, който е един от най-бедните в страната", посочва още народният представител Делян Пеевски.

Пеевски получи 90-процентов дял в „НСН инвестмънт" от майка си Ирена Кръстева през август м.г. Компанията купи „Табако инвестмънт" заедно с неговия 5-процентов дял в „Булгартабак холдинг", а през ноември 2015 г. увеличи капитала си с 1 млн. лева. През януари стана ясно, че „НСН инвестмънт" е купило фалиралия торов завод „Химко" във Враца при четвъртия опит някогашният флагман на социндустрията да бъде продаден. В края на януари около комбината имаше скандал. Тогава инвеститор, който имал интерес да купи комбината, обяви, че му е поискан подкуп от 500 хил. евро. Само няколко дни бяха необходими на Инспектората при Министерството на правосъдието да установи, че подобен случай не е имало.

Междувременно Пеевски продаде и миноритарния си дял в „Булгартабак".

Според анализатори оттеглянето на Пеевски от бизнеса може да означава две неща - или на Ахмед Доган дотолкова му е дошло до гуша от изпълненията на протежето му и го оттегля от публичната сфера, или това е маньовър оттук нататък Пеевски да управлява тези бизнеси задкулисно чрез подставени фирми.