сн. „Глобус нюз“

Отношенията между Сърбия и България се обтегнаха, след като Белград обвини София, че не пази общата граница и допуска през нея да преминават мигранти, както и когато си поискат. Сръбските власти изпратиха армията да подсили охраната на границата, а България до този момент запазва спокойствие и единственият коментар по темата дойде от главния секретар на МВР, който лаконично коментира, че Белград няма от какво да се притеснява.

„Сърбия няма повод за притеснение от гледна точка на сигурнoстта, но не е коректно да се коментират действията по охрана на граница на съседна държава", заяви главен комисар Георги Костов.

Много малка част от мигрантите, които влизат в България, остават на нейна територия. Голяма част от тях продължават пътя си към Западна и Северна Европа нелегално през Сърбия. От няколко седмици западната съседка алармира за нарасналия брой на преминаващите мигранти.

В края на миналата седмица сръбското правителство реши да създаде общи патрули на армията и полицията, за да предотврати влизането на нелегални мигранти и обяви въвеждането на „най-строг контрол по границите с България и Македония".

Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович обясни, че съвместната операция на армията и полицията е насочена срещу нелегалния трафик на хора, който засяга преди всичко мигранти от страни, в които няма военни действия, като Афганистан и Пакистан.

От пресслужбата на сръбското правителство допълниха, че екипите имат за задача да следят и задържат и трафикантите на хора.

В неделя сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин по време на визитата си в град Ниш открито обвини България, че не пази границите си.

„В случая ние имаме страна членка на ЕС - България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака", каза Александър Вулин.

Предложението за създаване на съвместни екипи бе направено в събота по време на заседанието на Бюрото за координация на работата на спецслужбите при разрешаването на мигрантската криза.

„Ще създадем съвместни армейски и полицейски екипи, които ще защитават границите ни от нелегалното влизане на мигранти", каза тогава сръбският премиер Александър Вучич след заседанието на бюрото.

Вучич уточни, че бюрото е взело решение за сформирането на съвместни армейски и полицейски екипи със съгласието на президента на републиката Томислав Николич.

„Мигрантската криза е най-тежкият проблем за Сърбия. В момента на нашата територия има 2,699 мигранти - 85% от тях са от Афганистан и Пакистан. Много малко са от Сирия. Ние се намираме в ситуация, в която хората от Афганистан и Пакистан нямат никакъв шанс да бъдат приети в ЕС, а при нас са пристигнали от страна членка на ЕС. Сърбия е длъжна да защити националните и държавните си интереси и поради тази причина приехме това предложение единодушно", каза още Вучич.

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си, на 5 юли в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите. Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3,000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по неколкостотин души. Най-много идват от България.