Снимки: Дими Узунова

Десетки българи от различни възрасти в Атланта се включиха в първия конкурс за патриотична песен под надслов „Да съхраним и предадем завещаното от дедите ни". На сцената звучаха изпълнения на „Хубава си, моя горо", „Де е България", „Високи сини планини", „Тих бял Дунав" и много други.

Участниците бяха определени след предварителен подбор, като те имаха около месец да помислят за сценичното си представяне, костюмите си и да репетират песните, които бяха подбрали. Изпълнителите бяха подготвени с традиционни български носии, хайдушки дрехи, саби, български трибагреници, картини - всеки беше готов за победа.

Едно изпълнение обаче докосна журито и грабна голямата награда в конкурса. 14-годишната Кристияна Райчева очарова с представянето си на песента за Райна Попгеоргиева „Кой уши байрака". Тя успя да се пребори с опонентите си, част от които доста по-опитни от нея. Кристияна спечели парична награда от 250 долара, специална грамота, статуетка и медал. Талантливото момиче не успя да скрие сълзите си на сцената, след като журито обяви името ѝ.

Награди имаше и за класиралите се на първо, второ и трето място в различните категории. Няколко специални изпълнения допринесоха за патриотичната атмосфера. Най-младите надежди от самодейната фолклорна група „Роса" от Атланта показаха традиционен български танц, а малката Габриела Цветкова, която е възпитаничка на българското училище в Джорджия, с патос ни припомни любимо стихотворение от Вазов „Аз съм българче".

Конкурсът е организиран от българското училище в Атланта „Св. Константин Кирил-Философ", а идеята е на директорката на училището Силвия Костова.

„Понякога песента е най-краткият път към дома. В нея мелодията и думите се сливат в едно и будят чувства. Карат ни да се усмихнем или да се разплачем. Вярвам, че с изпълненията си участниците са показали, че макар и далеч от родината, тук пазим България в сърцата си. Надявам се в следващите години да привлечем изпълнители не само от Атланта, но и такива от други щати. Благодаря на всички, които подкрепиха конкурса - на изпълнителите, на журито и, разбира се, на спонсорите, без които това нямаше да бъде възможно", сподели Костова след събитието.

Жури в конкурса бяха опитни музиканти - пианистката и музикален педагог Диляна Славова, Иван Нанев, който свири професионално на кавал, изпълнителят Христо Съботинов и певицата Деси Добрева, която беше специален гост на събитието.

Амбицията на организаторите е да превърнат конкурса в традиция и да привлекат още повече съмишленици.

Победителката в конкурса - 14-годишната Кристияна Райчева, не успя да скрие сълзите си