сн. CNN

Доскоро се смяташе, че „вдигането" на покойника Лазар в четвъртия ден след неговото погребение е само библейска притча и свидетелство за чудесата на Христос. Съживяването все още не е възможно, но учени вече изобретиха начин да накарат парализирани крайници да работят. Нова невропротеза, имплантирана в мозъка, ще дава възможност на неподвижни крака и ръце да се използват отново, и то само със силата на мисълта. Това дава надежди на хората с ампутирани крайници, смятат лекарите. Досега изкуствените протези стояха като пришити за тялото, но нова технология вече свързва крайниците директно с мозъка. Така на практика те ще могат да се контролират от главния и гръбначния мозък.

Изследователите тествали различни подходи за контрол на протези със силата на мисълта, сред които микроелектронна ръка, задействана чрез мускулите, или свързана с имплант, поставен в мозъчния дял, който контролира самите движения. Тези техники обаче предизвикват обикновено резки и отсечени движения, а пиенето на кафе например се оказва мисия невъзможна, защото пациентите се поливат с дъхавата течност, когато понечат да отпият. Скоро нещата ще са различни, обещават специалистите.

34-годишния Ерик Сорто е неподвижен от 10 години заради травма на гръбначния стълб. Той обаче вече може да използва изкуствена ръка без усилие, и то благодарение на собствения си мозък. Ерик Сорто всъщност е първият човек в света, който има невронна протеза, имплантирана в дял от мозъка, където се формират намеренията. Имплантите в главата на пациента, които му позволяват да контролира реално несъществуващата си ръка, са поставени в болницата „Кек" в Лос Анджелис преди две години. Оказва се, че Ерик успява да пренесе интуитивно движенията към протезата, точно това, на което се надяваха учените. Когато експериментът бил финализиран, пациентът признал, че е много щастлив и има желание да се ръкува буквално с всеки срещнат.