сн. Архив на BG VOICE

Феноменалният световен рекорд на българската лекоатлетка Йорданка Донкова вече е в историята. Постижението ѝ на 100 метра с препятствия беше подобрено от американката Кендра Харисън по време на турнира от Диамантената лига в Лондон. Преди 27 години и 11 месеца Донкова пробяга дистанцията за 12.21 секунди и през всичкото това време нямаше кой дори да се доближи до него. Но в британската столица американката мина финалната линия за 12.20 секунди и свали 1 стотна от върховото постижение на българката.

Самата Кендра Харисън дълго време не можеше да повярва, че е съборила един от най-старите рекорди в леката атлетика и избухна в сълзи веднага след като резултатът ѝ беше обявен официално. Иначе тя проведе перфектното бягане и заслужено счупи феноменалното постижение на легендарната Йорданка Донкова.

Американката се доближи до рекорда в края на май, когато пробяга дистанцията за 12.24 секунди. Малцина обаче очакваха по-малко от два месеца по-късно тя да подобри постижението, но Харисън успя да го направи.

„Исках да дойда тук и да направя това, което сама знаех, че мога да сторя. А именно - да подобря световния рекорд. Не мога да опиша колко съм щастлива, че успях да го постигна", сподели веднага след финала щастливата американка.