В петък Руската църква ще бъде отворена, съобщи NOVA. Очаква се първата служба да бъде в събота. Храмът беше затворен, след като държавата ни отзова трима свещеници за нарушение на дипломатическите правила.

Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук беше назначен за нов представител на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София.

Храмът беше затворен през септември след доклад на ДАНС и отзоваването на трима свещеници за нарушение на дипломатическите правила. Сред тях бе и предстоятелят на храма архимандрит Васиан Змеев. 

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма, а прокуратурата разпореди на ДАНС да провери собствеността и правото на ползване на храма. 

Светият Синод на Руската православна църква определи протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София.

Все още обаче не е разрешен въпросът със собствеността на църквата.

Миналия месец прокуратурата даде зелена светлина собствеността на храма да бъде атакувана в съда. Депутатът от ДПС Делян Пеевски разчете това като признание на държавното обвинение, че храмът "Св. Николай Мирликийски" в София е български.