Проучване на средновековни човешки останки от замък в Испания разкрива завладяващи факти за група монаси-воини. Учените изследват останките на 25 души, погребани между XII и XV в. в гробището на замъка в Зорита де лос Канес, който се намира в центъра на страната. В това гробище са положени членове на християнски военен и религиозен орден - известен като рицарския орден на Калатрава, съобщи Newsweek.

След като останките са ексхумирани, анализът на екипа помага да се хвърли светлина върху начина на хранене, начина на живот и причините за смъртта на починалите.

"Ясно е, че те са загинали в битка", казва Патси Перес-Рамальо, археолог и автор на изследването от Института по геоантропология "Макс Планк" в Германия.

Резултатите от изследването, публикувани в списание Scientific Reports, показват, че 23 от индивидите са имали следи по костите си, съвместими с насилствена смърт.

Това са предимно проникващи прободни рани и наранявания с тъп предмет, открити по частите на тялото, които не са били защитени с броня от тогавашните оръжия, като горната част на черепа, бузите и вътрешната част на таза.

Според изследователите откритията са в съответствие с хипотезата, че тези останки принадлежат на монаси-воини.

"Що се отнася до изследването на монасите-воини от ордена Калатрава от замъка Зорита, то е нещо изключително. За първи път, включително в Близкия изток, монаси-воини са идентифицирани толкова ясно. Тази група монаси-воини представлява пионерско изследване както по отношение на техния брой, така и по отношение на тяхната идентификация", заявиха авторите на изследването.

Изотопният анализ на костите, който има за цел да пресъздаде хранителния режим на индивидите, позволява на изследователите да проучат социалния им статус и дори да разберат йерархията в ордена. Тази йерархия включвала лидерите (принадлежащи към висшата аристокрация), рицарите (по-ниска аристокрация и градски елит) и селски индивиди.

Резултатите сочат, че диетата на това население от вътрешността на страната е била богата на домашни птици и морска риба, което е било типично за средновековното висше общество по онова време. Като вземат предвид това, изследователите предполагат, че Орденът да се състои предимно от нисшето благородничество и градския елит, в съгласие с историческите източници.

Но наличието на индивиди с диета, по-типична за други социални статуси, предполага, че гробището може да не е било запазено изключително за елита на ордена, а да е включвало и членове на по-ниски статуси в него, според авторите.

"Беше очарователно да видим, че макар археологията да не предоставя преки доказателства за тяхната самоличност, нашето проучване помогна да ги идентифицираме и, подобно на парчета от пъзел, резултатите ни съвпадат с историческите източници, описващи ордена и неговата функция", каза Перес-Рамальо.

Изследователите проучват и животински останки, открити около замъка, които допълват резултатите от изотопния анализ на човешките останки.