Кабинетът на Бойко Борисов раздава коледни подаръци. На най-послушните си и доверени приятели - Делян Пеевски и Валентин Златев.  И двамата са били и ще продължават да бъдат чести герои по страниците на BG VOICE.

Два консорциума, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, ще строят автомагистрала "Хемус".

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени, съобщава "Капитал".

500 млн. лв. отиват в консорциум на "ПСТ груп", свързана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Поръчка за 300 млн. лв. печели свързаната със сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев "Джи Пи груп". Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки. Магистрала "Хемус" е новият най-голям проект на втория кабинет "Борисов".

Тук става въпрос за общо 60 километра път, или един километър магистрала струва над 13 300 000 лева. Което прави по днешния курс на БНБ около 7,5 милиона долара на километър магистрала. За тези, които скоро не са се прибирали в Родината и не са виждали пътната гордост на Борисов, ще уточня, че магистралите в България са обикновено с по две ленти в едната посока и приличат на главна улица в малко американско предградие. Та се запитах колко струва построяването на 1 километър магистрала в САЩ. Ето какви цифри открих, приравнени в днешни пари спрямо инфлацията.

Най-скъпата, изглежда, е в Бостън - 1,5 милиарда долара на миля. Или една в Ню Йорк за около 504 милиона долара на миля. Но имайте предвид, че това включва и парите за отчуждаване на имоти, които знаете колко са скъпи в Америка, особено в Ню Йорк и в Бостън.

Според различни цифри в проучване на Университета в Южна Калифорния повечето извъградски магистрали в Америка струват между  1,5 и 7,5  милиона долара на миля, или от около 900 хиляди  до 4,5 млн. на километър. Това е в Америка, където магистралите са от по 4 до 6 ленти в едната посока, а бетонът им не се набръчква на втория месец (спомнете си "Цариградско шосе" в София). Цената в Америка включва също редица застраховки и други разходи, които в България ги няма. И пак е по-евтино. Но в Родината цената явно включва застраховки като медиен комфорт, провалена съдебна реформа и подкрепа на ДПС в пленарната зала. Иначе как да си обясним, че все едни и същи хора и техните фирми печелят тези големи поръчки. Корпорацията ДПС отново спечели.

 

Приятен уикенд,

Ясен