Гъзар на седмицата. Това е героят от страница 9. Полицията хваща два пъти наш сънародник да прави партита и срещи с дами в имение, което в най-силния си период е струвало 25 милиона долара.

Господинът за един ден, изглежда, лъжел познати, че имението е или негово, или на роднина, според полицията. Живеел там, организирал партита и дори счупил джакузито, защото не знаел как да го ползва. Брокерът, който продава имота, заварил нашенеца с коктейл и мацка във въпросното имение, след което се обадил на полицията. Не мога да отрека - историята е забавна. Ако не сте видели имението - на нашия сайт www.BG-VOICEcom има видео и галерия със снимки, заслужават си.

Не съм сигурен как биха постъпили българските полицаи, ако заварят такава картинка - мъж с питие и мацка в чуждо джакузи. Едната опция е да се присъединят за групово преживяване, другата е да набият първо него, после нея. Поне ако се съди по все по-честите клипчета на полицейска бруталност, които се появяват от България. Най-новият случай,  показан от „Господари на ефира", скандализира социалните мрежи и (почти) всеки написа по един статус. Ако сте пропуснали видеото и искате да чуете какво казват хората, които живеят на тази улица, погледнете на нашия сайт.

Но по-интересното от коментарите е, че почти всички от тях показват тоталната липса на уважение, респект и доверие към МВР и служителите с пагони. От Facebook-a на журналиста Иван Бедров: „Сутрин се метнеш с патрулката за банички, на обяд се подпреш на сянка на завоя, вечер поотупаш някоя девойка и то дошло време за пенсия #‎МВР." И още един коментар на Стоян Тончев от Поморие: „Шеф на МВР е Бойко Борисов. Полицаите се държат точно като него. Като мутри, които са над закона. Така се държат и кметовете му. Като бабаити. Имитиращи бащицата си мутра." Може би е пресилено, но сравнението в стилистиката е вярно. И преди съм писал как преди, по време на и след избори Борисов използва фразата за политическите си опоненти: „Бил съм ги еди-си кога еди-си колко пъти..."

Въобще публичното говорене в България се е изострило до краен предел и това няма как да не се отрази на всички и на атмосферата в страната. И няма как иначе. Ако трябва да използвам друго често споделяно (но вярно) клише от Facebook - „Мислите стават думи, думите стават действия, действията стават навици, навиците оформят характера ти, а характерът определя съдбата ти." Важи както за човек, така и за едно общество. И не, не го е казал Паулу Куелю. А Маргарет Тачър (цитирайки баща си).

Приятен уикенд,