Струва ми се, че през последните няколко седмици политиката ни идва в повече. Предсрочни избори в България, нови президенти там и тук, страх от расизъм, противоречиви ходове и назначения на Тръмп, Клинтън го води с над 1,7 милиона гласа преднина, пък той печели, мажоритарно гласуване - „за" или „против", Слави и Бойко изведнъж на едно мнение... Списъкът е дълъг. И, да, важен е - политиката има реално отражение на живота ни. Повече в САЩ, отколкото в България, но ги питайте тези хора, чиито блокове няма да бъдат санирани безплатно, след като програмата спря заради оставката на кабинета. Или пък тези българи без легален статут в САЩ, но с деца, родени тук и сега защитени от депортации с указ на Обама, който вероятно ще бъде отменен от Тръмп в първите му дни в Белия дом. И още много примери. Така че не изключвайте телевизора, не прехвърляйте набързо тези страници във вестниците и внимавайте откъде черпите информация. Не случайно  Оксфордският речник обяви термина „постистина" за дума на годината. Причината според издателите е пикът в нейната употреба около избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и референдумът за излизането на Великобритания от ЕС.

Терминът „постистина" („post-truth") означава обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото емоциите и личните възгледи. „Постистина" премина от това да бъде периферен термин в това да е основна опора на политически коментари", посочват издателите на Оксфордския речник в изявление. Така че внимавайте с всички тези статии, които виждате във Facebook - те може и да затвърждават вашето мнение по дадени теми, но не означава, че са факти. По-скоро не са. А добре информираният човек базира мнението си на фактите и на разнообразни и противоречиви мнения, от които да си изгради своето. Но първо са фактите. И не е нужно да има две страни по всяка тема - например Земята е кръгла. За да си обективен, не е нужно да чуеш и другото мнение по тази тема.

Но стига толкова сериозни теми! Тази седмица американците празнуват Деня на благодарността. И като добри гости, възприели традициите на тази страна, също ще отбележим този празник. Не само с пуйката и добрите предложения по моловете в Черния петък, но и с молитва и благодарност за всичко добро, което ни се е случило и продължава да ни се случва.

Аз ви благодаря, че продължавате да ни подкрепяте, вярвате и четете и ви желая хубав и топъл празник!