Новият брой излиза на 9 септември. Дата, която вече за няколко поколения не значи нищо. Въпреки че техният живот, особено ако е тук, в чужбина, е предопределен от тази дата.

Все повече се замислям, че за последните почти 26 години никаква промяна не се случи. Абсолютен провал и подмяна. Гледам, абсолютно същите хора от комунизма или в най-добрия случай - техни производни, са се вкопчили във всяка сфера на държавата - от образование през медии, наука и култура. И не пускат. Хванали са се и задушават всичко в смъртоносната си хватка, опитвайки се да грабят каквото е останало. И не позволяват на каквито и да е нови идеи да се родят, камо ли да разцъфнат. А най-лошото е, че възпитават ново поколение в своите ченгеджийски номера и похвати.

Не че искам да съм прекален оптимист, но ми се струва, че нещо може да се промени. И то скоро - референдумът на 25 октомври за електронното гласуване ще даде възможност на над 1,5 милиона българи по целия свят да дадат своя глас на едни следващи избори. Разбира се, ако референдумът мине и политиците не измислят друга пречка пред въвеждането на е-гласуването.  С тези гласове на стотици хиляди българи, които не могат да бъдат купени с 20, 30 или 300 лева, палачинката може да се обърне. Щеше да е добре в референдума да бъдат добавени и другите въпроси, предложени от президента Росен Плевнелиев - за задължителното гласуване и мажоритарния вот. Но парламентът не се съобрази нито с волята на  подписите на българските граждани, нито с настояването на държавния глава. И все пак - има реален шанс нещо да се случи. Така че, ако във вашия град няма автоматично разкрита избирателна секция, съберете нужните заявления. Срокът е 29 септември. А как става това - може да разберете на стр. 9.

Ако го направим правилно, това може да е последният път, в който събираме заявления. И на следващите избори гласовете от чужбина наистина да обърнат резултата.

Твърде много оптимизъм, особено на 9 септември. Но имам усещането, че този път може и да ни се получи!

 

Приятен уикенд,

Ясен