Напоследък много чувам как Русия е велика сила. Чувам го от много българи - и тук, и в Родината. Явно 45 години, в които това е повтаряно и вярвано, са оставили своя дълбок отпечатък върху мнозина. Отпечатък, който реалните факти - нито тогава, нито сега - могат да заличат. Но през последните дни някои факти просто стават нетърпими за отбелязване.

Още преди година и повече Христофор Караджов отбеляза в своя блог на нашите страници, че САЩ дотолкова не се притесняват от Русия и думите на нейния президент, че дори не им обръщат внимание и ги оставят без реакция. Макар че напоследък изглежда, че сме в началото на нова студена война.

Към днешна дата руската икономика е на ръба. Министерството на икономическото планиране там предвижда рецесия през 2015 година и спад на БВП с 0,8% спрямо предишна прогноза от 1,9% растеж. Цената на петрола спадна с 40% за последните пет месеца и сега е около 68-70 долара за барел. Някои експерти предвиждат тя да се срине до 40 долара, което ще означава бензин под 2 долара на галон в рамките на седмици. Това, разбира се, ще се отрази и на шистовия бум  в САЩ, които планират към 2020 г. да бъдат най-големият износител в света на газ и петрол и напълно независими енергийно. Но най-големият удар е за Русия. Като добавим и икономическите санкции на Запада заради действията на Москва в Украйна, страната е на ръба на тотален икономически срив.

И първият ход за спасяване дойде в понеделник. Путин обяви, че спира проекта „Южен поток", който трябваше да прокара 10% от газа за Европа под Черно море и през България. Официално нашата страна беше обвинена за провала, но всъщност решението е по-скоро продиктувано от икономически причини. С ниските цени на горивата и сринатата рубла за „Газпром" е повече от неизгодно да строи този тръбопровод. Въпреки политическите изгоди за Русия не е ясно дали някога ще успеят да си възвърнат многомилиардната инвестиция. В Брюксел винаги са осъзнавали, че този проект има за цел да даде на Москва още по-доминираща енергийна позиция върху Югоизточна Европа и изглеждат доволни от развоя на ситуацията. Въпросът е дали България ще успее да се отърве без сериозни загуби. Те са далеч от 400-те милиона евро, които Путин посочи. По-скоро са 10 пъти по-малко. Но има и други опасности за икономиката на страната, особено ако Русия наистина построи тръба през Турция (което също е малко вероятно).

Но засега изглежда, че новата студена война свърши още преди да е започнала. И то по същите причини като и предишната - икономически.

Приятен уикенд,