Отдавна не съм ви напомнял, че BG VOICE е българската медия в САЩ на ваша страна. От първия брой сме заявили намерението си да бъдем вашият силен глас пред институциите от двете страни на Океана. Разчитаме на вашите сигнали за неправомерности, нарушения, далавери и схеми, както и за интересни и успели наши сънародници.

Във вторник с нас се свърза читател, който твърди, че неправомерно е глобен с 55 долара за изтекъл преди близо 5 години международен паспорт, когато отишъл да го поднови в консулството ни в Чикаго. Оказа се, че човекът наистина е прав. В рамките на няколко часа успяхме да получим отговор по темата от консулството тук, от МВР и от МВнР в София. Властите в България потвърждават тезата на нашия читател. Цялата история и позициите на различните институции разказваме на страница 12.

Надяваме се, че до дни тази порочна практика ще бъде прекратена, а ще направим всичко възможно и хората, които са били глобени неправомерно, да си получат парите обратно. Не съм убеден как точно ще стане това, познавайки съдебната и административната система в България, но се надявам да имаме успех. Ако и вие сте били глобени повече от 15 месеца след изтичането на вашия международен паспорт, пишете ни на [email protected].

На нашите мейли, телефони и на страницата ни във Facebook очакваме вашите сигнали, идеи и предложения. Само заедно с вас може да направим BG VOICE още по-полезен за нашата общност тук, по-интересен и любопитен.

И тази седмица сме подбрали най-интересните и вълнуващи сюжети - от българската следа в "Документите от Панама" (на страници 8-9) през проф. Борис Ковачев, създал изкуствен панкреас в Университета във Вирджиния (на страница 42), до вдъхновяващата история на едно сляпо българско сираче, осиновено в САЩ, спечелило няколко състезания по художествена гимнастика (страници 18-19).

Тази седмица сме оставили драмата на президентските избори в САЩ. Но ако се вълнувате - Бърни Сандърс и Тед Круз спечелиха в Уисконсин. Единият получава шанс да се бори за номинацията на демократите без реална математическа възможност да я получи. Другият се надява да бъде лидерът на движението сред републиканците - Never Trump. Но и това изглежда малко вероятно. Поне е интересно.

 

Приятен уикенд,