Вече много пъти съм писал, че ДПС не е партия, а корпорация. Тя не защитава никакви интереси - на турци, цигани или каквито и да е други малцинства, макар че мине се, не мине време  и нейният лидер вземе, че ни накара да мислим нещо друго. Последният пример - след като Турция свали руски самолет. Но тези неща са повече optics, както казват американските политически стратези, отколкото реално изпълнени с политическо съдържание.

Във вторник ковчежникът на тази корпорация излезе чист като момина сълза от българския съд, след като гръмкото дело срещу него по разни обвинения, свързани с пране на пари, отпаднаха в дело, продължило само един ден. Тук дори нямахме сценки като с друг височайш подсъдим Цветан Цветанов, който беше осъден поне на долна инстанция, но накрая все пак бе оправдан. Христо Бисеров обаче още на първа инстанция - невинен. Да, прокуратурата вероятно ще обжалва, но ако го направи по същия некадърен начин, по който внесе и оригиналното обвинение, няма съмнение, че резултатът ще е същият. Дали това се случва всъщност от незнание, липса на опит и професионализъм у прокурорката по случая Бецова, или е нарочно, добре планирано и подплатено дело - не може да твърдим. Но ако прибавим в уравнението поредния прокурорски скандал със записа на "каките", от който става ясно как хората от най-висшите ешелони на властта използват прокуратурата и съдебната система, за да "опраскват" разни противници и да оправдават приятели и спонсори, няма да е трудно да си направим извода как точно се е развил и случаят с Бисеров.

Бившият зам.-шеф на ДПС и на парламента има богато политическо минало, което да му гарантира такъв развой на нещата. Лично Иван Костов го нарече Сивия кардинал. Според едни - защото Бисеров беше известен като „господар на мълчанието". Видяхме го и сега - той почти не каза нищо в годините след повдигането на обвиненията срещу него.

Други тълкуваха прякора му заради публичния образ, който си беше изградил - на човека в сянка, на играч, през когото минават повечето задкулисни политически и икономически сделки. Към това се прибавяше и трайният интерес на Бисеров към службите. Тази тема беше нещо като негова запазена територия - по времето на управлението на СДС оглавяваше ключовата парламентарна комисия по национална сигурност, а в предишния парламент беше член на комисията за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), поради което се смяташе, че има добри позиции в службите. Което вероятно му помогна още когато беше оповестено разследването срещу него - дни след като Бисеров изненадващо подаде оставки от всички постове. А и вероятно, пак с помощта на службите, е успял да натисне, където трябва, та обвинителният акт срещу него да не мине в съда. И всичко да изглежда законно. Защото, както казва онзи колаж във Facebook: "Прекалено много знам, за да лежа в затвора."

 

Приятен уикенд,

Ясен