В този брой ви разказваме две тотално различни истории за наследниците на двама от известните стари имигранти в Чикаго.

Едната е за бай Досьо, когото мнозина познават с гостоприемството си. В началото на 90-те години на миналия век, когато е голямата вълна на пристигащи българи след падането на комунизма в Родината, той посреща мнозина на летището и им осигурява евтина квартира, без да иска депозит на новодошлите. Бай Досьо напуска родното си село Алеково, когато е едва на 17 г., но никога не го забравя. Връща се често. Така прави и неговият син Крис, когото в селото наричат Христо. Сега Крис Досев е първият българин, кандидат за място в Камарата на представителите на американския Конгрес.  От няколко години Досев живее във Флорида, но често се връща в Чикаго, за да наглежда бизнеса с недвижими имоти, който е развил. Той има осем деца и е заклет републиканец. Бивш морски пехотинец и военен пилот от първата война в Ирак. И въпреки че е роден тук само два месеца след като родителите му пристигат в Америка, Крис говори български и е предал духа и на своите деца. За последно е бил в родното село на баща си през миналия октомври за традиционния събор. Неговата невероятна история и какъв конгресмен казва, че ще бъде, може да прочетете на страници 16-17. Ако трябва да съм честен, отдавна не съм писал по-вдъхновяваща, интересна и позитивна история.

И това е в контраст с другата ни голяма тема от този брой. Драмата между две сестри, един брат и наследството от няколко милиона долара. То е оставено от друг известен стар имигрант в Чикаго - Георги Ройдов. Сега едната му дъщеря е в ареста в Пловдив по обвинение, че искала да убие родния си брат и още петима негови наследници, за да получи 4,5 милиона долара, оставени от баща им. Според другата сестра Ана, която живее в Чикаго, за цялата драма с парите е виновна болногледачката на баща им, която живее във Флорида. Ана ми каза, че тази жена принудила възрастния човек да й остави всичко, лишавайки децата си от наследство. А той бил в лошо здравословно състояние и не можел адекватно да взема такива решения. Поръчаният брат пък казва, че бащата не искал сестрите му да получават наследство, защото бил разочарован от тях. Историята става все по-заплетена с всеки изминал ден и колкото повече работя по нея, толкова повече се убеждавам, че всеки в нея лъже. Не знам дали е оправдано дори и за няколко милиона долара. Всичко, което знаем по темата, сме описали на страници 18-19.

Подредили сме тези истории една след друга, за да подчертаем още веднъж контраста между тях. И двамата бащи идват в средата на миналия век в Чикаго. И двамата са успешни бизнесмени. Но финалът за децата им е доста различен. Истории, които ни карат да се замислим. Едната ни ужасява, другата ни прави горди. Но и двете са важни за нас като общност.

 

Приятен уикенд,