Казват, че няма бивши комунисти. Склонен съм да вярвам. Партията на Георги Първанов АБВ (бившия президент, който преди това скачаше по площадите срещу НАТО и ЕС) оттегли подкрепата си за правителството, в което имаше един вицепремиер и областен управител. Решението беше обявено във вторник, но бе взето още преди около месец. Стар комунистически номер. Малката партия някак си трябва да се самосъхрани и това е полезен, макар и лицемерен ход. Истината е обаче, че малките партии в България оцеляват, като изпълняват политическите поръчки на различни бизнес интереси. И този случай едва ли е по-различен. Ходът на Първанов няма да донесе сериозни сътресения на многопартийната управляваща коалиция.

В парламента има достатъчно депутати, готови срещу нещо да подкрепят правителството. Там са бившите на Николай Бареков от ББЦ (бас държа, че вече сте го забравили, но той има цяла парламентарна група, която по едно време се отрече от него), разни бивши от ДПС около Лютви Местан, една "Атака" и други "независими", така че кабинетът "Борисов 2" някак си ще оцелее. Макар че сега играта става много трудна. Премиерът няма никакво намерение да се явява на предсрочни избори въпреки постоянните си шумни декларации, че е готов за това. Вероятно един вот няма да произведе и по-различен парламент от сегашния - цветен и без партия с пълно мнозинство. Допълнително усложнение са президентските избори - той още няма решение за кандидат, а не е ясен и резултатът от почти 4-годишната му скрита война с Плевнелиев.

Но че АБВ искат да клатят кабинета, е видно. Можеше да обявят решението си още когато го взеха или пък да изчакат. Но те избраха точно момента, в който "патриотите" на Валери Симеонов извиват ръцете на Борисов да отхвърли ветото на президента, с което се ограничават правата на българите в чужбина за гласуване. "Нашето присъствие в групата, подкрепяща правителството, зависи единствено от това дали ветото на президента ще бъде прието, или ще бъде отхвърлено", каза в сряда нахлузилият патриотичната маска шеф на СКАТ. Ако парламентът отхвърли ветото след изнудването на Симеонов, то вероятно Конституционният съд ще върне закона пак. Но какво значение имат тук правата на гражданите. Те не трябва да се мотаят в краката на такива като Симеонов.

Но е факт, че различни интереси клатят сериозно стабилността на държавата, дават всичко от себе си да дискредитират Борисов и ГЕРБ. На човек започва да му става жал за тях. И дори тези, които не харесват премиера, се замислят дали да не гласуват за него следващия път. Но да не решите, че скритите интереси клатят управлението, щото то е направило нещо срещу тях - като например да въведе ясни правила, ред и справедливост за всички. Не. Просто им се иска те да се облажат, а не тези, които в момента ядат от трапезата на властта. Всичко е толкова просто, дребно и жалко...

Но все пак е интересно. Да видим какво ще трябва да даде Борисов, за да изкара поне с втория си кабинет пълен мандат. Защото му е дежавю.

Приятен уикенд,