От понеделник границите на Канада ще бъдат отново отворени за граждани от САЩ. През март 2020-та година канадското правителство забрани на американците да предприемат пътувания до там заради пандемията от коронавирус. Но сега забраната ще отпадне. Агенцията за обществено здраве на Канада заяви, че разхлабването на мерките се случва заради нарастващият брой ваксинирани и намаляването на броя заболели от коронавирус. От 7 август американските центрове за контрол и превенция на болестите поставиха Канада на „Ниво 3: Високо“ за COVID-19. Ниво 4 е най -високото предупреждение. Ето ръководство за въпроси и отговори за всички граждани на САЩ, които искат да преминат границата и да пътуват до Канада:

  1. Кой отговаря на условията, за да може да пътува към Канада? - Ще бъде разрешено на американските граждани и постоянно пребиваващи, които в момента пребивават в САЩ, пътуват от САЩ и са били напълно ваксинирани най -малко 14 дни преди да влязат в Канада. За да бъдат считани за напълно ваксинирани, пътуващите трябва да са получили пълната серия от ваксина срещу COVID-19-или комбинация от ваксини-приета от правителството на Канада най-малко 14 дни преди да влязат в Канада. Понастоящем тези ваксини се произвеждат от: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson. Пътуващите трябва да представят доказателство за ваксинация на английски или френски език (или заверен превод, заедно с оригинала) за двете дози. Пътуващите могат да получат ваксините си във всяка страна.
  2. От кога има полети от САЩ? - Пътуващи от САЩ ще могат да кацат от 9 август на канадски летища, които включват: - Международно летище Калгари - Международно летище Едмънтън - Международно летище Халифакс Станфийлд -Международно летище Монреал-Трюдо -Международно летище Отава/Макдоналд-Картие - Международно летище Квебек Сити Жан Лесаж - Международно летище Торонто Пиърсън - Международно летище Ванкувър - Международно летище Уинипег Джеймс Армстронг Ричардсън Напълно ваксинирани американци могат също да влязат в Канада на редица сухопътни гранични пунктове.
  3. Какви ще бъдат изискванията за влизане в страната? - Напълно ваксинираните пътници трябва да изпратят информация за COVID-19 по електронен път в ArriveCAN, официалното канадско правителствено приложение, което се използва за предоставяне на задължителна информация за пътуване при влизане в Канада. Трябва да се въведе в рамките на 72 часа преди пристигането. Пътуващите без смартфон могат да изпратят информацията на Canada.ca/ArriveCAN и да отпечатат разписката. Пътуващите също трябва да отговарят на изискванията за предварително влизане. Всички пътници на 5 или повече години трябва да покажат доказателство за отрицателен резултат от молекулен тест на COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди пристигането си в Канада, или да покажат доказателство за положителен молекулен тест за COVID-19, направен между 14 и 180 дни, считано от 9 август, преди пристигането им.
  4. Освен това пътниците трябва също: - Да бъдат без симптоми за коронавирус при пристигането си. - Да притежават хартиено или цифрово копие на тяхното доказателство за ваксинация на английски или френски език. - Да имат вариант за карантина, ако се наложи такава. Окончателното определяне на допустимостта за влизане и изискванията за карантина ще бъде направено от държавен служител на границата въз основа на информацията, представена при влизане в Канада. Използвайки нова програма за наблюдение на гранични тестове на летища и сухопътни гранични пунктове, напълно ваксинираните пътници няма да се нуждаят от тест след пристигане, освен ако не са избрани на случаен принцип за завършване на молекулярния тест COVID-19. Въпреки това, всички пътуващи до Канада все още трябва да отговарят на изискванията за тестване преди пристигане.
  5. Ще трябва ли американците да бъдат под карантина при пристигането си в Канада? - Напълно ваксинирани пътници, които отговарят на изискванията, ще бъдат освободени от карантина. Всички пътници обаче все още трябва да предоставят план за карантина и да бъдат подготвени за карантина, в случай че на границата се установи, че не отговарят на необходимите изисквания. Те също трябва да бъдат подготвени в случай, че научат, че някой, с когото са пътували или са били изложени, получава положителен резултат от тест при пристигане.
  6. Ще трябва ли американците да отседнат в одобрен от правителството хотел? - Не. Изискването за три нощувки, одобрени от правителството, ще бъде премахнато за всички пътници, пристигащи по въздух на 9 август.
  7. Могат ли неваксинирани деца да влязат с родителите си в Канада? - Неваксинираните деца на възраст под 12 години, пътуващи с напълно ваксинирани родители и/или настойници, вече няма да трябва да спазват 14-дневна карантина, а трябва да следват засилени мерки за обществено здраве. Това означава, че те могат да се движат с родителите си, но трябва да избягват струпвания, като лагери през първите 14 дни след пристигането си. Неваксинираните деца все още ще трябва да се подложат на тест за COVID-19 ден 1 и 8. Тест за ден 1 означава тест за деня на пристигане. Не всички сухопътни гранични пунктове обаче имат тестове на място. В зависимост от това от къде преминавате, може да имате възможност да бъдете тествани там или да получите тест комплект, който да направите у дома под наблюдението на медицинска сестра чрез видео разговор. Провинциите и териториите може да имат по -строги правила относно хората, които наскоро са се завърнали от пътуване.