На 1 януари 2024 г. влиза в сила забраната за продажба на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия, или т.нар. ''бездимни'' ароматизирани цигари, които в последно време заливат пазара.

Такава промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия гласува парламентът на първо четене. По-конкретно става въпрос за по-строги правила на Европейския съюз от 2022 г., отнасящи се за тютюна, с които страната ни трябва да се съобрази. Изделията за пушене без тютюн пък не могат да бъдат рекламирани или промотирани.

"Забранява се продажбата на нагреваеми тютюневи с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или на интензитета на техния дим", гласи текстът на законопроекта.

Прецизират се и изискванията относно етикетиране на тютюневи изделия - на всяка опаковка на нагреваема цигара трябва се постави предупреждение: "Пушенето убива", както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия.

Според вносителите на законопроекта, промените са необходими,

за да се намали привлекателността на тютюневите изделия

и да се повиши информираността относно риска от тяхната употреба.

Предвидено е контролът по отношение на безопасността при внос на тютюневи и свързани с тях изделия да се извършва от Комисията за защита на потребителите.

През септември стана ясно, че Франция се готви да забрани еднократните електронни цигари, наричани още вейп, заради опасността, която представляват за околната среда и общественото здраве, припомня БНР. Пред радио RTL премиерът Елизабет Борн заяви, че мярката е част от нов план срещу тютюнопушенето, който се разработва от правителството. До края на годината той трябва да влезе в сила.

Няколко други европейски държави, сред които Германия, Белгия и Ирландия, обявиха подобни забрани. Великобритания също обмисля такава.