Neuralink - компанията за мозъчни импланти, собственост на Илон Мъск, заяви, че е отстранила проблем, при който способността на първия й пациент да движи компютърен курсор значително е намаляла. През януари невротехнологичната компания на Мъск инсталира мозъчен имплант на Ноланд Арбо, първият човек, обект на изпитване на компанията, който милиардерът, ръководител на Tesla и X, обяви за успешен.

Преди осем години при инцидент с гмуркане Арбо е останал парализиран от раменете надолу. Малко след операцията по имплантиране той разказа, че е играл шах и видеоиграта "Цивилизация", както и че е вземал уроци по японски и френски език, като е контролирал курсора на компютърен екран с мозъка си.

Технологията на Neuralink работи чрез устройство, което се поставя в човешкия мозък чрез инвазивна операция, от която нишките са ключов компонент за събиране на сигнали. В публикация в блога на компанията се казва, че нишките, свързващи импланта с мозъка на Арбо, наскоро са се "прибрали... което е довело до нетно намаляване на броя на ефективните електроди" и способността на пациента да управлява курсора.

Без да предлага обяснение за отдръпването на нишките, компанията заяви, че е направила промени, за да направи импланта по-чувствителен към нервните сигнали. Това, заедно с други подобрения, "е довело до бързо и устойчиво подобрение на броя на битовете в секунда, което вече е надминало първоначалните резултати на Ноланд".

За спада в ефективността на импланта първо съобщи Wall Street Journal.

Стартъпът, съоснован от Мъск през 2016 г., има за цел да изгради директни комуникационни канали между мозъка и компютрите. Амбицията е да се повишат човешките способности, да се лекуват неврологични заболявания като АЛС или Паркинсон и може би един ден да се постигне симбиоза между хората и изкуствения интелект.

Мъск не е единственият, който се опитва да постигне напредък в тази област, която официално е известна като изследване на интерфейса мозък-машина или мозък-компютър.