сн. ,,Автора”

Елън Бърстин е актриса с шест номинации за „Оскар". Тя оглавява „Актърс студио" заедно с Харви Кайтел и Ал Пачино. Студиото е разположено в бивша презвитерианска църква на 44-та улица в Манхатън. Основано е през 1947 г. и е достъпно преди всичко за членовете си, а да станеш член на тази театрална структура е тежка процедура, отворена за всеки, но препънеш ли се на която и да е фаза, се връщаш отново на първо ниво. Да си член на студиото означава пожизнено и безплатно да работиш в неговите репетиционни, облагодетелстван от лабораторните условия на ръка разстояние от ,,Таймс скуеър". Всеки, който се интересува от театър и кино, с лекота ще си припомни най-известните членове на „Актърс студио" като Джак Никълсън и Пол Нюмън, Джейн Фонда и Дъстин Хофман, а първото име, което изниква в съзнанието при споменаване на „този развъдник за гении", е Марлон Брандо.

Залата, в която се представя новата постановка на Чеховата „Вишнева градина", работа на режисьора Джон Рубин Голд, е малка и е невъзможно да побере публиката за 10-те предварително обявени представления. Сред актьорския състав освен Елън Бърстин в ролята на Раневска са и две актриси от Балканите - в ролята на Варя е Михаела Миху, а в ролята на Аня е Евгения Радилова, вълнуващ дебют на актрисата в това студио. Ени, както е известна в България от времето, когато бе адреналинка в ,,Господари на ефира", е дете на актрисата Силва Аврамова и режисьора Петко Радилов. През 2005 г. пристига в Америка. Приемат я в Американската академия за драматични изкуства. Тази легендарна академия са завършили актьори като Кетрин Хепбърн, Робърт Редфорд, Дани де Вито.

Спектакълът е решен визуално лаконично - къща-макет с бутафорна градинка в единия край на сцената в началото на действието, тя постепенно се премества към центъра, стига до другия край на сцената, за да изчезне завинаги, както изчезва домът на Раневска и всички се разпиляват по света, плашещ едни и въодушевяващ други. Сред тези други е и Аня на Евгения Радилова. Актрисата играе трепетно, на пресечката на приповдигнато и щастливо предвкусване за промяна и кратковременната тъга, че прозорците на имението, в което е израснала, ще се затворят завинаги, а вишните ще бъдат изсечени. Искряща, препълнена с енергия и наивен ентусиазъм, Аня се прекършва само за миг на финала, осъзнала, че нещо безвъзвратно е загубено, и тя се опитва да утеши майка си, Любов Андреевна Раневска.

Камерният спектакъл на „Актърс студио" постига некамерни внушения, които Джон Рубин Голд провежда убедително чрез актьорите, чийто притегателен център е Елън Бърстин. Решението й да стане част от екипа  на ,,Вишнева градина" е продиктувано и от актьорските й амбиции - Раневска е знакова роля за актриси като Олга Книпер-Чехова, Ала Демидова, Валентина Кортезе, Наташа Пари и редица други. Изкушението Елън да играе тази роля е свързано и с отговорността й на личност, оглавяваща и провеждаща мисията на „Актърс студио" - знаменитото театрално пространство в Ню Йорк, в което репетицията е издигната в култ.

Мария Праматарова