Някои хора не забравят корените си, колкото и далече да отидат, и българинът Васил Байрактаров - успешен бизнесмен в САЩ - е един от тях. Той построи огромен парк за отдих и спорт, направен изцяло с негови лични средства, за над 1 млн. лева, в родното си родопско село Црънча, пише "24 часа".

Байрактаров започва практически от нулата, след като заминал за САЩ преди повече от две десетилетия. Той живее в Чикаго от 22 години. Завършил е езикова гимназия, а след това учил в УНСС, но не успял да завърши, защото след IV курс в университета му се удала възможност за замине.

"Имах 1000 долара, но бях с още трима души, които нямаха и толкова, затова ги похарчихме заедно", признава емигрантът, цитиран от "24 часа"

В началото работел като шофьор на тир и постепенно започвал да купува свои камиони. Така придобил голям автопарк със стотици камиони. Освен бизнес в транспорта и логистиката Байрактаров развива успешно интересите си и в областта на недвижимите имоти.

Построил е, притежава и отдава под наем над 160 луксозни апартамента в Чикаго.

Вече е направил много и за родното си село, което е на границата между Смолянска и Благоевградска област, в най-източната част на областта Чеч, на 3 км от границата с Гърция. Допреди 30-ина години е било към община Сатовча.

По повод кръгла годишнина на ОУ “Никола Вапцаров” той е дарил крупна сума и професионална озвучителна уредба в помощ на учебния процес. Преди това финансира и създаването на туристически сайт, в който се разказва за историята и забележителностите, има богата галерия от снимки и видеа, както и актуални новини за Црънча. Изцяло с негови средства е направена масивна постройка край гробището, в която подготвят починалите, преди да напуснат земния си път.

Паркът се намира на около 400 метра в западния край на селото по посока скалното светилище Скалето. Общата му площ е върху 6 декара, които са земи на неговата фамилия и закупени местните площи. На изток покрай скалните забележителности на селото минава друг път, прокаран от емигранта, който води към старото шосе за благоевградското село Ваклиново.

От парка се разкрива живописна гледка към каньона на реката, планините в Северна Гърция и Югозападна България.

Паркът реално може да се ползва денонощно - поставени са 64 лампи. Дори учениците ще могат да провеждат част от игрите си в учебните програми тук. Училището в Црънча е защитено и в него учат 28 деца, но няма такава добра база, казва кметът Недко Хаджиев.

“Пари има много по света, но те отиват винаги в големите центрове. Така е и в България. В райони като родния ми Чеч не се инвестира. Здравеопазването е далече, на минимум час и половина път. Затова и средната продължителност на живот е ниска. Хората там са искрени и отрудени, исках да ги зарадвам”, казва Байрактаров.

За него пък говорят, че е направил за селото повече от държавата, пише "24 часа". Новата придобивка бе открита на празника на доспатското село, без присъствието на самия дарител, който е бил спрян от бизнес ангажименти. Емигрантът е изградил игрище за минифутбол с изкуствена трева, игрища за тенис и волейбол, многофункционална сцена с обща площ от 30 квадратни метра, барбекю с лятна и зимна част, както и голям детски парк с множество атракции. Има и построена чешма с четири чучура.

На различни места в парка, който е заобиколен от брезови гори, има монтирани 32 пейки. Паркът е осветен и със самостоятелен санитарен възел.

Байрактаров е и един от най-щедрите дарители в българската общност и в Чикаго - подпомага училища, фолклорни състави и културни събития. От 13 години финансира и тържественото отбелязване на националния празник в един от големите градове в щата Илинойс.