Известният мисионер и богослов дякон Андрей Кураев беше съден в Никулинския районен съд в Москва. Причината е подаден донос „от гражданина Сергей Чичин“ за неговите антивоенни публикации.

Дякон Андрей Кураев

е осъден да плати глоба от 30 000 рубли за „дискредитация на руската армия“. Втори такъв процес срещу него го заплашва с реална присъда затвор.„Не знам какво е сметнал съдът за престъпление в моята статия", казва дяконът. "Мотивната част на съдебното решение не е прочетена. В досието по делото също няма конкретни думи или цитати. Различни адвокати ми казват в хор, че е време да се евакуирам: втори процес вече ме заплашва с реална присъда затвор. Ще бъда честен: не искам да си тръгвам. Ще се опитам да тръгна по пътя на изправлението. Вече казах какво мисля за това, за което не бива да се мисли и говори. И платих на съда за думите си."

Репресивната вълна

в руската държава става все по-силна и безскрупулна, наподобявайки съветските репресии през 30-те години, което и самият дякон Андрей Кураев предвиди още в началото на войната.Както тогава, така и сега в обществото силно се насърчава доносничеството, като почти всички дела за „дискредитация на руската армия“ започват по донос – от енориаши (както е в случая със свещ. Йоан Бурдин), колеги, читатели.Неотдавна и главният редактор на свободната Православна енциклопедия „Древо“ беше осъден по донос и принуден да свали антивоенните си публикации, както и да спре новинарската рубрика в проекта си.