сн. ,,Блиц”

Убиецът Кристиян Петров, който преди 9 години закла и разфасова свой съученик, история, която разказахме и в криминалната ни страница 62, вече се разхожда свободен. Младежът бил преместен от затвора в Бобов дол в общежитие в Самораново. Там режимът е по-лек и Кристиян ще се прибира в Перник всеки месец поне по веднъж. Затворническите власти обясниха този свободен режим с факта, че Кристиян демонстрирал много примерно поведение. Освен това бил поет.

Убийството на 17-годишния Кристин Иванов потресе Перник. На 10 октомври 2004 г. Кристин и Кристиян, които са съученици от професионалната гимназия ,,Юрий Гагарин" в града, се събират в дома на бабата на Кристиян, за да играят карти. Жилището е празно, тъй като възрастната жена е в Гърция. Остава загадка какво се е случило между двамата и кое е накарало Кристиян да извърши зловещото убийство. По делото за кървавата екзекуция става ясно, че Кристиян е нанесъл два удара по главата на жертвата си с брадва, но не те са били смъртоносни, а прерязването на гърлото и сънната артерия, които предизвикали белодробна емболия.

Смъртта на момчето е настъпила около 19,30 ч на 10 октомври. След това Кристиян хладнокръвно нарязал тялото на съученика си и заровил частите в гората над стадион ,,Металург" в града. Краката на Кристин били отсечени до коленете, а бедрата му са обезкостени. Натъпкал във фризера найлонови пликове с вътрешните органи на момчето и месо от бедрата му.

Сега обаче този убиец получава привилегията на домашен отпуск всеки месец. Той дори бил награден от шефа на затворите Митко Димитров с грамота заради това, че писал стихове и есета, рисувал картини. Докато администрацията на затвора вярва в поправянето на Кристиян, майката на убитото момче Емилия Андонова получава писмо от негов съкилийник, в което описва, че Кристиян го заплашва. ,,Той ме бие и напада. Предупредете медиите, че един убиец излиза на свобода, пускат го предсрочно. Майка му е дала 5,000 лв., за да излезе", е написал затворникът, който се подписал като Румен. Проверка обаче установи, че такъв съкилийник Румен не съществува, а писмото е писано от Стефан, който бил и интимен партньор на Кристиян.

Най-вероятно за следващата Коледа Кристиян ще се завърне в Перник окончателно. Той ще може дори да разфасова коледната пуйка - за ужас на близките и роднините на убития Кристин. Майка му Емилия разкри, че често се среща с бащата на момчето. ,,Гледа ме в очите, сякаш трябва да му се извиня за нещо", коментира зачернената майка.