На 24,25,36 март е възможно да се образуват слаби геомагнитни бури от клас G1, което да образува и полярни сияния. Слънчевият вятър се състои от заредени частици, летящи с голяма скорост в междупланетното пространство.

Слънцето има гигантска коронална дупка, голяма около 300 000 до 400 000 километра", казва Алекс Йънг, асоцииран директор по науката в научния отдел по хелиофизика на НАСА Годард. За сравнение - това е Земята, умножена по 20-30 пъти.

Коронарните дупки представляват отделна област, която възниква в резултат на това, че магнитното поле на Слънцето започва да се отваря и позволяват на слънчевия вятър да излезе.

Те изстрелват бързи слънчеви ветрове в космоса, които изминават 500-800 километра в секунда.

Ветровете са сравнително безобидни и трябва да достигнат Земята до петък.

Короналните дупки са често срещани; "тук няма нищо необичайно", казва Скот Макинтош, слънчев физик и заместник-директор на Националния център за атмосферни изследвания, пред Insider. "Вероятно ще започнем да виждаме ефектите от високоскоростния вятър на 24 март", добави Йънг. "Когато високоскоростният вятър достигне Земята, частиците и магнитното поле, което носи, ще взаимодействат с магнитното поле на Земята."

Астрофизиците напомнят, че няма поводи за притеснение. Хроничноболните и хората с метеочувствителност може да изпитат дискомфорт по време на бурите.

В последните дни на месеца (30 и 31) също има прогноза за слаби геомагнитни бури.