Иван Христов натрупал милиони, докато уж разследвал Митьо Очите

Полицията арестува несебърския следовател Иван Христов-Камбоджанеца, който се оказа опасно свързан с несебърския мафиот Димитър Желязков-Очите. Той бил собственик на имущество и бизнес, оценявани на почти един милион лева. Като единствен представител на Националната следствена служба в града магистратът е човекът, на чиито плещи падат абсолютно всички сериозни разследвания срещу организираната престъпност.

Христов буквално е абониран за шумни дела, свързани с групата на Митьо Очите. Той е в екипа, разследващ смъртта на боса на „ВАИ холдинг" Георги Илиев.

Илиев бе убит от неизвестен стрелец, който се е намирал на покрива на хотел „Хризантема" в Слънчев бряг. Хотелът по това време бе собственост на местния бос Митьо Янков, за когото се знаеше, че лично покровителства Очите. Янков бе крупен бизнесмен, а също и политик. Той оглавяваше общинския съвет в Несебър. За да предпази протежето си Очите от проблеми в съда и прокуратурата, всяка събота Янков организираше партита, на които лично канеше шефовете на съда и прокуратурата в Бургас, които оставаха и да спят без пари в хотела. Очите стана клиент на прокуратурата едва след като Янков бе убит насред Бургас в момент, когато отиваше на гости на любовницата си. Неговото убийство и до днес си остава неразкрито. Малко след това на Очите бяха повдигнати обвинения за организирана престъпна група и не след дълго той бе осъден.

Макар при повечето от делата, разследвани от Христов, да са налице сериозни доказателства и показания на свидетели, до обвинения по правило не се стига, припомнят ченгета. Подобно съвпадение от своя страна докара на Камбоджанеца прякора следователя на Митьо Очите.

Скандалната слава на Христов е публична тайна от години. Реакция от шефовете му последва едва след стрелбата срещу Митьо Очите. На специална пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че за Христов има данни за връзки с подземния свят. Вместо уволнение Христов бе преместен на работа от Несебър в Бургас.

Неуспехът в борбата с мафията, оказва се, не е попречил на следовател Христов и семейството му да натрупат огромно състояние. Финансовият възход на магистрата започва преди десетина години. За да не бие на очи, на преден план е поставена приятелката му Ваня Стефанова. В разгара на мутренските години, когато всичко в курорта се владееше от групировките, тя успява да се сдобие с няколко парцела в топ центъра на Слънчев бряг. Терените са разположени на броени метри от полицейското управление, където работи Камбоджанеца, а платената цена - далеч от пазарната. Малко след това върху имотите е издигнат триетажният хотел „Веронели". Към него върви и луксозен бар, предлагащ разнообразни удоволствия на клиентите си. Инвестицията в туристическия комплекс се оценява от експерти на неколкостотин хиляди лева. Самият магистрат успява да си купи от община Несебър право на строеж върху огромен терен в града. Върху него впоследствие се появява изискана кооперация, част от чиито апартаменти са препродадени.

Малко след като строежът става факт, Камбоджанеца и Ваня се разделят, твърдят хора от града. В резултат хотелът и заведението към него се озовават в ръцете на сина на Иван Христов - Христо, показват документите от Имотния регистър. Наследникът на следователя успява да разшири допълнително бизнеса. Освен в Слънчев бряг неговата фирма „Веронели" настъпва и към Бургас. Преди няколко месеца тя взема под наем огромния ресторант „Парк Езерото". След намесата на Сотир Цацаров имуществото на цялата фамилия на Камбоджанеца ще бъде проверено от данъчните.

Солиден бизнес развива и дъщерята на Камбоджанеца. Йорданка Христова е собственик на проспериращ магазин за светещи реклами за барове и ресторанти и магазини. По неофициална информация нейни клиенти са десетки заведения в курорта. Йорданка върти и сервиз за ремонт и продажба на касови апарати. Друга наскоро регистрирана нейна фирма също заявява намерение да инвестира в туризма.

Според запознати участие в бизнеса има и съпругата на следователя. На нейно име се водел барът с танцьорки на пилон „Вира Тики". Няколко дни преди стрелбата срещу Митьо Очите Камбоджанеца имал физически сблъсък с чуждестранен турист, който вдигнал скандал в заведението.

Междувременно се разбра, че Димитър Желязков-Очите влязъл в заведението на Божо Кравата - боса на противниковата групировка в Слънчев бряг, където едва не бил убит, по къси гащи, лапнал пура и навлякъл бронежилетка. Той водел със себе си 30 души охрана, явно решен предварително, че това ще е битка на живот и смърт. Всичко това стана ясно при гледането на мярката за неотклонение на двамата, обвинени, че са стреляли по него и бодигарда му, който бе убит на място. Разбра се също, че след разстрела на охранителя хората на Кравата отрязали единия му пръст - вероятно за да му откраднат златен пръстен.