Очаква се четирима полицейски служители от Маями-Дейд да бъдат обвинени от голямото жури във връзка с престрелката през 2019 г. със заподозрени в отвлечен камион на UPS, в резултат на която загинаха шофьор на доставката и случаен минувач, съобщават от полицейския профсъюз.

Хаотичната престрелка на 5 декември 2019 г. изпрати дъжд от куршуми на претъпкано кръстовище в Южна Флорида, докато най-малко 18 полицаи от три юрисдикции преследваха двойка заподозрени за кражба на бижута, които били отвлекли камион на UPS. Всичко това доведе до дълго преследване из целия град.

„Изключително сме разочаровани, че след почти пет години тези полицаи се оказват обвинени за нещо, за което са имали секунди да вземат решение“, заяви президентът на Асоциацията на полицейските служители в Южна Флорида Стедман Стал.

Имената на полицаите, които се очаква да бъдат обвинени, и конкретните обвинения, които им се предявяват, не бяха оповестени от полицейския съюз.

В изявление за CNN прокуратурата на окръг Брауърд заяви: „Производствата на голямото жури са секретни съгласно закона на Флорида и всички процедури или действия, предприети от голямото жури, не са публични, докато съдия не ги направи такива. В момента нямаме право да коментираме“.

Стрелбата през 2019 г. започна с въоръжен грабеж на бижутериен магазин в Корал Гейбълс, близо до Маями. След това двамата заподозрени, Ламар Александър и Рони Джером Хил, отвлекли камион на UPS и взели шофьора му за заложник. Полицията ги преследва близо 30 километра в два окръга. Всичко свършва с изстрелите на полицаите на натоварено кръстовище в Мирамар.

В крайна сметка са застреляни четирима души, сред които двамата заподозрени за грабежа, един случаен минувач и заложникът - шофьорът на UPS Франк Ордонес, който според роднините е замествал колега, който се е почивал от работа този ден.