Барак Обама настоя за приемането на имиграционна реформа до края на 2014-а в годишната си реч за състоянието на съюза във вторник вечерта. Той използва икономическия растеж като мотив да подтикне Камарата на представителите да действа, след като Сенатът прие тяхна версия още през юни миналата година. Според президента приемането на реформата ще намали бюджетния дефицит с 1 милиард долара в следващите 20 години. „Има причина за това. Когато хората идват тук да сбъднат мечтите си - да учат, да откриват, да допринасят за нашата култура, те правят страната ни много по-атрактивно място за бизнес - да бъдат разкривани нови работни места за всички, заяви Барак Обама. - Така че нека да приключим с имиграционната реформа тази година. Време е."

Думите му предизвикаха бурни овации от демократите и някои републиканци, но почти никаква реакция от Джон Бейнър - председателя на Камарата на представителите и републиканеца, от когото зависи дали това ще се случи. Той самият е казвал многократно, че е привърженик на реформата, но засега предпочита да се съобразява с партийната линия, където липсва ентусиазъм за промени, а мнозина вдясно наричат „амнистия" евентуалното узаконяване на статута на близо 11-те милиона души без документи.

„Не виждам как реформата ще се случи до края на тази година. Не и преди междинните избори през ноември", заяви в студиото на BiT адвокат София Знаймер, която коментира речта на президента заедно с панел от анализатори в пряк ефир. Около това мнение се обединиха и репортерът на BiT в Конгреса Веселин Чолаков, и анализаторът Кристофор Караджов. Според всеобщото мнение и двете партии ще използат проблема в кампанията. „Демократите нямат нужда това да се случи. За тях е по-добре този проблем да бъде оставен на масата и да винят републиканците за него преди изборите", смята Знаймер. Републиканците пък не искат бъдещата реформа да включва път към гражданство, което е много важно условие за демократите. Десните се притесняват, че бъдещите американски граждани ще бъдат потенциални гласоподаватели за партията на Обама. Но след изборната загуба на Мит Ромни през 2012-а мнозина в партията искат реформа в имиграционната система, с която да се опитат да спечелят подкрепата на латиногласоподавателите - най-бързо растящата група избиратели в тази страна.

И макар имиграционната реформа да беше един от двата основни акцента за Обама във вторник (другият е икономиката и социалното неравенство), той й отдели само един абзац от 12-те страници реч. Причината е, че според много анализатори „по-малкото в случая е повече". Той не иска да изплаши републиканците в Камарата на представителите с ентусиазма си за реформа, мнозина от които не желаят да правят какъвто и да е опит да работят с Белия дом.

ИДЕИТЕ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ

Въпреки тези настроения в Републиканската партия те вече имат проект с основни принципи, върху които да се гради имиграционната реформа. Документът ще бъде обсъден на тридневна среща, която започва в сряда в Мериленд. За мнозина текстът не е точно описание на бъдеща реформа, а просто опит на лидерите на GOP да тестват настроенията сред членовете на Конгреса. Това, което знаем за техните идеи, е, че реформата няма да бъде в един общ закон, а в поредица от нормативни актове, които ще уреждат различни аспекти от нея.

Те ще настояват за още повече сигурност по границата с Мексико и ще се съгласят да одобрят отлежаващия повече от десетилетие DREAM Act, който дава специален ускорен път към гражданство на децата, доведени в тази страна много малки от родителите си. Но за останалите няма да има такъв вариант.

Според идеите на републиканците хората без документи ще получат временен легален статут, но няма да има специален път за зелена карта или гражданство. Те ще могат да кандидатстват чрез сега съществуващите варианти - чрез спонсорство от работодател или роднина, който е американски гражданин. Според изследването на Националната фондация за американска политика между 3,1 и 4,4 милиона имигранти без статут може да получат зелена карта, защото са родители на деца - американски граждани. Още 600 хиляди може да станат легални чрез брак.

Но близо два милиона души ще трябва да чакат поне две десетилетия, преди да могат да вземат гражданство. Около пет милиона души никога няма да имат възможност да получат зелена карта или гражданство, но ще получат легален статут.

Приетият през юни м.г. проект на Сената създаваше специален 13-годишен път за всички без документи да получат гражданство. Но Джон Бейнър и републиканците отказват да преговарят по този проект. Въпреки това в Белия дом са оптимисти, че реформата може да се случи. Ако не през междинните избори през ноември, то в началото на 2015-а.