Нургюл Салимова направи реми с бившата световна шампионка Тан Чжони от Китай, която е водач в класирането на Турнира на претендентките, който се провежда в Торонто.

С черните фигури 20-годишната българка изигра много спокойно партията си срещу Чжони и постигна третото си равенство от началото на надпреварата. С него Салимова събра актив от 2,5 точкислед три ремита, една победа и една загуба.

В предишните си две партии с черните фигури българката залагаше на Руската партия, но в сряда опита да изненада Тан със Защита Каро-Кан. Това даде резултат, тъй като китайката не успя по никакъв начин да използва предимството си на белите фигури, предава БТА.

Двете състезателки бързо размениха почти всички фигури на дъската и на 37-мия ход вече бяха в топовен ендшпил с равен брой пешки.Ремито стана факт на 58-мия ход.

В класирането след пет кръга начело продължава да бъде ТанЧжони. Бившата световна шампионка(2017-2018)има 3.5 точки и води Александра Горячкина от Русия, която има 3 т.

Салимова разделя третата позиция с другата рускиня - Катерина Лагно, и с индийката Вайшали Рамешбабу с по 2,5 точки. В дъното с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

В следващия шести кръг Салимова ще играе с Горячкина. Двете играха една срещу друга и във финала на Световната купа миналата година, когато рускинята взе победата в мача след тайбрек. 

Победителката в Турнира на претендентките ще получи право да играе за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.