Победата на републиканеца Крис Кристи в Ню Джърси му отвори пътя към Белия дом през 2016

За първи път от няколко десетилетия насам Ню Йорк ще има кмет от Демократическата партия. Техният кандидат Бил де Блазио победи на изборите във вторник със значителна преднина над съперника си  - републиканеца Джо Лот с над 50%

„Благодарим ти, Ню Йорк", написа в туитър предизборният екип на Бил де Блазио малко след затварянето на избирателните бюра и публикуването на резултатите от екзитпол.

52-годишният адвокат ще е първият демократ на кметския пост в града от 1989 г. Сегашният кмет Майкъл Блумбърг беше преизбиран три пъти и не участва в последния вот.

В Ню Джърси републиканецът Крис Кристи беше преизбран с впечатляващите 60% срещу 39% за опонента си Барбара Буно. Той успя да се представи добре в групи, които традиционно гласуват за демократите - жените, латиносите, независимите и афроамериканците. Единствено тези на възраст от 18 до 49 години не гласуваха масово за Кристи. Всичко това отваря пътя на републиканеца към Белия дом през 2016 г. и победната му реч го доказа. „Ти не се появяваш на избори шест месеца по-рано. Появяваш се 4 години преди това. И не приемаш „не" за отговор първия път, когато го чуеш. Продължаваш и опитваш отново", заяви Кристи пред привържениците си в Асбъри парк след победата. Мнозина определиха победното му слово като реч, с която постави началато на кампанията си за президент.

Най-голямата интрига беше за губернатор на Вирджиния, където чак късно вечерта дойде новината, че демократът Тери Маколиф печели с малка разлика. Освен това развръзката тук бе най-силно повлияна от националната политика. Нито бизнесменът със съмнителни успехи Маколиф, нито републиканският му опонент и доскорошен главен прокурор на щата Кен Кучинели бяха особено популярни сред избирателите. Гневът на значителни части от населението на Вирджиния, заети в държавния сектор и затова засегнати от частичното затваряне на администрацията, обаче удари тежко крайно консервативния кандидат Кучинели. Идеите му да ограничи правото на аборт и достъпа до противозачатъчни пък масово активизира жените да гласуват за Маколиф.

 Политическата максима, че накъдето тръгне Вирджиния, натам поема и Америка, сега би трябвало да накара ръководството на Републиканската партия истински да се притесни от резултатите във вторник. Отхвърлянето на крайно консервативния Кучинели от избирателите засилва позициите на по-умерените републиканци като губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, преизбран с голяма преднина снощи.