Университетите трябва да се финансират според качеството на образованието, т.е. да има годишна класация. Това каза в предаването „Тази неделя“ по бТВ културологът от философския факултет проф. Георги Вълчев, който вече е ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Софийският университет е най-старото висше учебно заведение в България – тази година отбелязахме 135-а годишнина. През годините, благодарение на поколенията преподаватели и изследователи, университетът е успял да натрупа достатъчно голям научен капацитет и е желан партньор в европейското пространство“, поясни проф. Вълчев.

Новият ректор на СУ подчерта, че учебното заведение е лидер в България, но поясни, че в страната има и други университети, които са много добри и предлагат висококачествено висше образование.

„Бях час от екипа на проф. Герджиков, отговарях предимно за докторантското обучение. За тези години се свършиха много неща, но за съжаление останаха и много проблеми. Не защото те не са идентифицирани и не можеха да бъдат решени, а защото почти всички политически партии декларираха, че образованието е техен приоритет, но в същото време държат университетите в системно недофинансиране“, каза още проф. Вълчев.

Според нето е трудно са се правят реформи и да се структурират учебните програми така, че да са на световно ниво, без да е налице добро финансиране. Той посочи още, че заплатите на асистентите са 1820 лв. Стъпката от тях до заплатата на доцентите е много малка – около 200-300 лв.

„През последните години много правилно започнаха да се увеличават заплатите на учителите. Това е една изключително добра стъпка. Системата обаче трябва ад бъде подредена, да се въведат нормални пропорции на заплащане“, каза още той и посочи как се разпределят парите, които университетите получават от различните източници.