Банките вече изпращат нови карти с чипове в пощенските кутии на своите клиенти - старите, само с магнитни ленти, в близко бъдеще ще станат реликва.

Новите пластики изглеждат като досегашните, но имат само едно допълнение - малък чип на лицевата част на картата, наречен "EMV microchip". Именно там са записани вашите данни за плащанията ви. Любопитен факт е, че чиповете имат определена дължина на живота си и трябва да бъдат сменяни през определен период от време, също така всяка една трансакция, която правите, ще бъде отчетена с уникален код, който да дава по-ясна и бърза информация къде кога и защо е използвана картата ви в случай на злоупотреба.

 

Досега личните ви данни се съхраняваха на магнитната лента на старите карти, но лесно можеше да бъдат откраднати със скимиращи устройства. Картите с чипове съществуват от близо 20 години, но едва сега ще навлязат по-сериозно във всекидневието на хората в Америка, защото според специалисти са по-надеждни срещу източването на сметки. Ако имате карта от българска банка, то вероятно е с чип.

Новите карти означават и нови терминали на касите в магазините, както и за всеки бизнес. Срокът е 1 октомври. Това обаче не е задължително. Бизнесите може да се останат със старите ПОС терминали, но тогава рискуват при кражба да носят отговорност, а не както досега - парите да се търсят от банките. Затова българските бизнеси предпочитат да се застраховат: „След 2 октомври и ние смятаме да минем към новите ПОС терминали, за да сме сигурни, че клиентите ни ще са спокойни за своите пари, а и ние като бизнес ще бъдем уверени, че при инцидент няма да носим отговорност", казва Милена, която е управител на верига магазини „Сердика" в Чикаго.

 

Големите вериги магазини и бизнеси най-вероятно ще си осигуряват сами новите ПОС терминали, докато малките бизнеси ще имат възможност за облекчения. За сравнение - пробив в системата на верига магазини Target е принудила компанията да похарчи $100 милиона, за да поднови ПОС терминалите си.

Една такава машина за разчитане на новите дебитни и кредитни карти струва грубо почти три пъти повече от нормален четец, но е и по-сигурна за потребителите.

Въпреки това експертите признават, че 2016-а няма да бъде годината без нито една източена кредитна карта. Ще бъдат нужни до три години, за да може да се подновят всички четци и всички дебитни и кредитни карти, а и технологията ще продължава да се развива.