„Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица“, обяви пред bTV здравният министър Стойчо Кацаров. Той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.  „Това, което ни тревожи не е мащабът, а скоростта, с която расте заразата“, добави Кацаров. 

Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%. „Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови“, коментира Кацаров.  По думите му се предвижда възможност за ваксинирани хора да посещават събития.  Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове.  Той допълва, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.  „Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това което увеличава рисковете е лошото състояние на здравната ни система като цяло“, допълни Кацаров.  „Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година“, каза Кацаров.  Той уточни, че детските градини ще работят до последно.  

Допълнителните пари за медиците 

Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.  „Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела и за ремдесивир“, обясни той.  „Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани“, каза още здравният министър.