Час и шест минути след излитането си днес новата европейска ракета "Ариана 6" изведе в орбита микроспътниците, които носеше. Този успех при първия полет на ракетата носител бе посрещнат с бурни аплодисменти и възторжени възгласи в космическия център Куру във Френска Гвиана, предаде Франс прес.

"Това е исторически ден за Европейската космическа агенция и за Европа", заяви генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер.

Този успех бележи възобновения капацитет на Европа за самостоятелен достъп до космоса, но той ще бъде пълен едва когато горната степен на ракетата се върне обратно в атмосферата, както е планирано, към три часа след изстрелването=

Това е  първият път от близо година, в който Европа изстрелва ракета. Предшественикът на "Арианe 6", "Арианe 5", беше изтеглен от употреба през юли миналата година. Изстрелването на новия модел вече беше отложено с четири години. Разработката на "Ариана 6" струва 4,5 млрд. евро.

Първият полет на "Ариана 6" е от решаващо значение, защото ракетата за многократна употреба "Фалкон 9" на компанията "Спейс Екс" е единствената действаща алтернатива за изстрелване на големи сателити в Космоса.

"Абсолютно необходимо е Европа да има независим достъп до Космоса", каза шефът на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер.

Първият търговски полет на "Ариана 6" е планиран за по-късно тази година и вече има 30 поръчки за изстрелване. Планирано е "Ариана 6" да извършва девет изстрелвания годишно. 

Изстрелването тази вечер закъсня с един час заради малък проблем, който беше отстранен.